Operativni program za romsku nacionalnu manjinu provodi se dobrom dinamikom

Slika /Vijesti/2019/06 Lipanj/13 lipanj/D89honDXsAYh_Bb.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je zastupnika u Hrvatskom saboru Veljka Kajtazija i predstavnike Saveza Roma u Republici Hrvatskoj "Kali Sara", s kojima je razgovarao o provedbi Operativnog programa za romsku nacionalnu manjinu.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je nakon sastanka kako integracije romske nacionalne manjine neće biti bez sudjelovanja lokalne i regionalne samouprave kao i da se dio njihovih obveza ne ispunjava.
 
Integracije romske nacionalne manjine u normalni suživot bez čelnika lokalne i područne samouprave jednostavno neće biti, rekao je Horvat nakon sastanka u Vladi kojem su nazočili ministri i državni tajnici.
 
,,U strateškim dokumentima i akcijskim planovima vrlo je jasno apostrofirano tko ima kakvu zadaću i čija su i kakva prava i obaveze. No konstatirano je i da se jedan dio obveza koje na sebe preuzima lokalna samouprava ne ispunjava i ne provodi zacrtanom dinamikom”, rekao je Horvat.
 
Kazao je kako je na sastanku prezentirano što Vlada radi da bi što prije i što transparentnije došlo do integracije romske nacionalne manjine te u kojoj mjeri lokalna i regionalna samouprava participira u tome.
 
Operativni programi za nacionalne manjine provode se zacrtanom dinamikom
 
Zaključeno je da se Operativni programi za nacionalne manjine provode zacrtanom dinamikom te da se svake godine povećava participacija iz državnog proračuna za rješavanje problema romske i drugih nacionalnih manjina. Također, romska nacionalna manjina sve se više integrira u procese lokalne zajednice te u provođenje Operativnog programa na nacionalnoj razini, kazao je Horvat.
 
Na novinarsko pitanje koje su jedinice lokalne i područne samouprave zakazale u provođenju programa ministra Horvat je ponovio da do integracije romske manjine ne može doći bez čelnika lokalne i područne samouprave, naglasivši kako su prava i obveze određene strateškim dokumentima i akcijskim planovima.
 
Kajtazi: Romska zajednica ima potporu premijera Plenkovića
 
Saborski zastupnik Veljko Kajtazi izjavio je kako je njemu osobno i romskoj zajednici izuzetno drago da imaju punu potporu predsjednika Vlade Plenkovića, kojeg je upozorio kako lokalne i regionalne samouprave koje su donijele svoje akcijske planove za romsku nacionalnu manjinu u svojim proračunima nemaju sredstava za njihovu realizaciju.
 
Kajtazi je rekao i da su na sastanku tražili da se Operativni program za njihovu manjinu pojača, posebice u dijelu koji se odnosi na obrazovanje, stanovanje te rad povjerenstva za praćenje Nacionalne strategije za Rome. Također, očekuju da se do 2020. Operativni program realizira između 70 i 80 posto.
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković