Ostvarujemo strateške ciljeve i ulažemo u ravnomjerni razvoj svih krajeva Hrvatske

  • Slika /Vijesti/2023/Rujan/30 rujna/VRH_2852-01.jpeg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je Gospić gdje je sudjelovao na svečanosti uručivanja ugovora iz Programa gospodarske i društvene revitalizacije Like te obišao sajam Jesen u Lici na kojem svoje domaće proizvode i rukotvorine predstavlja 350 izlagača. "Potpisivanje niza ugovora koji se odnose na ulaganja u škole, tržnice, društvenu i javnu komunalnu infrastrukturu u koju su uključeni gotovo svi gradovi i općine u Ličko-senjskoj županiji primjer je odlične suradnje Vlade i jedinica lokalne samouprave", poručio je premijer.

Ukupno sedamnaest ugovora ukupne vrijednosti od 3,8 milijuna eura, za izgradnju, uređenje ili rekonstrukciju škola i objekata komunalne infrastrukture županu, načelnicima gradova i općina s područja Ličko-senjske županije, u nazočnosti premijera Plenkovića, dodijelio je ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Program Lika: Ličkim gradovima i općinama 3,8 milijuna eura

„Program Lika“ omogućuje da država financira ono što bi županiji i gradovima i općinama bilo zahtjevno da financiraju sami, rekao je Plenković.

Najavio je i novosti u funkcionalnoj decentralizaciji, jer su gotove pripreme za donošenje zakona kojim će se decentralizirati upravljanje državnom imovinom.

„Bit ćete vrlo zadovoljni time, jer će država u ogromnoj mjeri prepustiti vama koji ste najbliži građanima upravljanje državnom imovinom na vašem području, što znači da ćete sukladno logici o funkcionalnoj decentralizaciji dobiti još ovlasti“, rekao je Plenković te pohvalio "Jesen u Lici" kao primjer odlične suradnje Vlade i jedinica lokalne samouprave.

Ministar Erlić je istaknuo da Program Lika nema jednokratni karakter, već će biti trajna razvojna poluga za rast i razvoj Like, i to svih gradova i općina Ličko- senjske županije i Općine Gračac, koja je u susjednoj Zadarskoj županiji.

Ministarstvo je utrostručilo sredstva za područja s većim razvojnim potrebama, za projekte na potpomognutim područjima, te je sada ukupni iznos 60 milijuna eura.

Potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga pohvalila je takav rad Vlade, jer se njime, kako je rekla, želi razviti svaki kraj naše zemlje, te je svima poželjela sreću u provođenju projekata.

Župan Ernest Petry se u ime svih u Ličko senjskoj županiji zahvalio na 3,8 milijuna eura vrijednim ugovorima, ali i za dva projekta vrijedna 300.000 eura u Gračacu.

Ličko-senjskoj županiji od 2017. godine prihodi porasli za 120 posto

U obraćanju novinarima, predsjednik Vlade podsjetio je na zakonske izmjene u financiranju jedinica lokalne samouprave kojima je Ličko-senjska županija u odnosu na 2017. godinu imala porast prihoda od 120 posto.

"Znači da smo poruku fiskalne decentralizacije prenijeli vrlo konkretno u aktivnosti ove naše županije", poručio je te istaknuo kako će Vlada uvijek podržavati ovakve manifestacije, bilo na obali ili kontinentu.

Osvrnuo se na Vladine mjere koje su, kazao je, odmah polučile rezultate koji su vidljivi u usporavanju inflacije na mjesečnoj razini sa 7,8 u kolovozu na 6,6 u rujnu, što je prva procjena Državnog zavoda za statistiku, dodavši da to pokazuje da Vlada vuče poteze u pravom smjeru i da očekuje da će se inflacija nastaviti smanjivati.

Usporavanje inflacije rezultat je Vladinih mjera

Istaknuo je i kako Hrvatska nastavlja sa snažnim gospodarskim rastom te se referirao na današnju objavu rezultata turističke sezone za prvih šest mjeseci koji su puno  bolji nego prethodne godine.

"Ove ćemo godine biti na razini turističkih dolazaka iz 2019., no s puno većim prihodima nego te godine, što je dobro za rast BDP-a", rekao je.

Komentirao je i pregovore sa sindikatima te rekao da će se razgovori ministara s predstavnicima sindikata državnih i javnih službi nastaviti idućih nekoliko tjedana, te je siguran da će se u njima naći rješenje koje je i fiskalno održivo i dobro za građane.

Vlada priprema uskoro poslati u Sabor u drugo čitanje prijedlog zakona o plaćama državnih i javnih službenika, najavio je premijer te podsjetio kako je njegova vlada kroz dva mandata podigla osnovicu plaća za 33 posto, a prihodi su povećani i kroz dodatke, granske kolektivne ugovore i koeficijente.

"U našem je mandatu prosječna plaća rasla više od 50 posto, medijalna 45 posto, a minimalna 70 posto", naglasio je Plenković. 

Izmjene Kaznenog zakona – usklađivanje sa standardom EU

Rekao je i da je razgovarao s grčkim premijerom o zatvorenim Dinamovim navijačima. “On mi je ponovio da je jedno izvršna vlast, a drugo državno odvjetništvo, policija. Međutim, dali smo im jasno do znanja da očekujemo da predugi boravak ondje tolikog broja ljudi nije svrhovit ”, naveo je.

Dotaknuo se i izmjene Kaznenog zakona koji su u HND-u nazvali udarom na medije te ponovio da je “to totalno izvrgavanje činjenica".

"To nema veze s utjecajem na slobodu medija, novinara nema u tom članku", rekao je Plenković te dodao da je cilj usklađivanje sa standardom 30 članica Vijeća Europe.

Cilj je, kaže, da nejavni dio kaznenog postupka ne može doći u ruke onoga tko želi utjecati na istragu i prava okrivljenika.

"Meni je smiješno da su protiv toga oni koji znaju uvijek sve prije svih. Tu ima aktera koji zlorabe te informacije kako bi kreirali nešto u javnom prostoru što se poslije pokaže neistinitim", rekao je Plenković. Naveo je primjer bivšeg ministra Polančeca za kojega je rekao da je prošao medijski linč da bi na kraju bio oslobođen.

Ponovio je da je to europski standard i da nema nikakve veze s pojavom inicijala AP u nekim predmetima.

Upitan o puštanju na slobodu te ponovnom privođenju jednog gospićkog policajca kazao je da ne može komentirati odluke sudova i sudaca jer "ovdje postoji neovisnost institucija, jasna borba protiv korupcije", kazao je te posjetio na položaj Hrvatske danas i prije sedam godina.

Podižemo standard građana, uveli smo Hrvatsku u Schengenski prostor i europodručje, ostvarujemo kontinuirani rast BDP-a i izvrsnu turističku godinu te donosimo hrvatskim građanima i gospodarstvu 25 milijardi eura iz EU-a u ovom desetljeću. Sve to oporba nastoji obezvrijediti "jalovim i bezidejnim raspravama u Saboru".

Intenzivan ritam tijekom cijelog mandata

Osvrnuo se na sastanak EPP-a u Splitu, kazavši da su predsjednici Europske komisije i ostalim gostima pokazali Split, drugi najveći hrvatski grad, mediteransko središte Hrvatske, njegovo sveučilište, kulturu njegov prometni, ekonomski i turistički značaj.

Najavio je skorašnji sastanak župana s kolegama iz Odbora za regije Europskog parlamenta, ocijenivši da to govori o utjecaju "najveće, najsnažnije i najodgovornije hrvatske političke stranke na europskoj razini".

Opovrgnuo je novinarske teze o početku predizborne kampanje, kazavši da im je ritam jednako intenzivan tijekom cijelog mandata. "Mi radimo za Hrvatsku", poručio je premijer.

Pisane vijesti