Otvorena knjiga žalosti u povodu smrti Ivice Račana

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/otvorena_knjiga_zalosti_u_povodu_smrti_ivice_racana.jpg

U Banskim dvorima danas je u podne otvorena knjiga žalosti u povodu smrti Ivice Račana, bivšeg hrvatskog premijera, u koju se prvi upisao premijer Ivo Sanader

ZAGREB,30. travnja 2007.(Hina) - U Banskim dvorima danas je u podne otvorena knjiga žalosti u povodu smrti Ivice Račana, bivšeg hrvatskog premijera, u koju se prvi upisao premijer Ivo Sanader.

Nakon predsjednika Vlade u knjigu žalosti upisao se potpredsjednik Hrvatskog sabora Mato Arlović, a potom i Boris Šprem ispred Ureda Predsjednika RH, potpredsjednici Vlade Jadranka Kosor i Damir Polančec, ministri kulture i obrane Božo Biškupić i Berislav Rončević, te glavni hrvatski pregovarač s EU Vladimir Drobnjak.

Iako su mediji najavljivali da će Vlada u povodu Račanove smrti proglasiti dan žalosti, u Banskim dvorima se doznaje da se to neće dogoditi jer je praksa u EU da se dan žalosti proglašava samo u slučaju kada premijer umre za mandata.

U Vladi se doznaje i da će premijer Sanader nazočiti komemoraciji u povodu Račanove smrti koja će se, u organizaciji SDP-a, održati u srijedu u Koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski".

Idući dan, u četvrtak, svi članovi Vlade nazočit će komemoraciji koja će se održati u Hrvatskom saboru.

Vlada je, naime, odgodila za četvrtak najavljenu sjednicu u Zaprešiću, koja će se održati u petak.

Doznaje se i da će se danas, iza 15 sati, u ime HDZ-a u knjigu žalosti u središnjici SDP-a upisati zamjenica predsjednika stranke Jadranka Kosor.

Nakon što se upisao u knjigu žalosti u Vladi, Drobnjak je novinarima izjavio da je s Račanom surađivao godinama, za vrijeme koalicijske vlasti, te za aktualne vlasti kada je Račan predsjedavao Nacionalnim odborom za praćenje pregovora s EU.

Prisjetio se kada je s Račanom u proljeće 2003. u Ateni predavao kandidaturu za članstvo Hrvatske u EU, i taj će mu trenutak, kaže, ostati u trajnom sjećanju.

"Uloga i doprinos Ivice Račana u procesu pristupanja Hrvatske EU ostaje trajna vrijednost u odnosima Hrvatske i EU. Mislim da će naš ulazak u Uniju jednoga dana biti najbolja potvrda i njegovog rada i trajnog doprinosa tome", rekao je Drobnjak.



Pisane vijesti