Otvoreni radovi na plinovodu Pula-Karlovac

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/otvoreni_radovi_na_plinovodu_pula_karlovac.jpg

Tvrtke Plinacro i Ina danas su svečano otvorili radove na plinovodu Pula-Karlovac, vrijednosti 90 milijuna eura, te podmorskom plinovodu od platforme Ivana K u sjevernom Jadranu do Pule, vrijednosti oko 45 milijuna dolara.

BARBAN, 18. siječnja 2006. (Hina) - Tvrtke Plinacro i Ina danas su svečano otvorili radove na plinovodu Pula-Karlovac, vrijednosti 90 milijuna eura, te podmorskom plinovodu od platforme Ivana K u sjevernom Jadranu do Pule, vrijednosti oko 45 milijuna dolara.

Taj plinovod, čiji se završetak očekuje prije početka iduće zimske sezone, omogućit će da se plin do hrvatskih polja u sjevernom Jadranu transportira izravno na kopno, a ne kao do sada preko Italije i Slovenije.

Hrvatska mora biti što više neovisna kada je u pitanju opskrba plinom, poručio je na otvaranju radova u istarskom mjestu Barban premijer Ivo Sanader.

Ponovio je da Vlada inzistira na poštivanju rokova izgradnje, kao i na skraćivanju rokova za plinifikaciju Dalmacije, sa 2011. na 2010. a ako je moguće i na 2009. godinu.

Premijer je najavio da će Povjerenstvo za plinofikaciju za desetak dana raspravljati i o terminalu za LNG (ukapljeni naftni plina).

Gdje će terminal biti manje je važno od energetske neovisnosti, kazao je Sanader, nazivajući rasprave oko lokacije pokušajem ostvarivanja "jeftinih političkih demagoških poena".

Takvu reakciju premijera potaknuo je, u stvari, predsjednik Uprave INE Tomislav Dragičević, koji je, napominjući da je i projekt Pula - Karlovac zapinjao na uskogrudnim interesima pojedinaca u lokalnim jedinicama, upozorio i na novi val otpora vezanih za moguće nove dobavne pravce plina.

Spomenuo je pritom da se iz županije (Primorsko-goranske) najavljuje da sada, kad dobiju plin sa sjevernog Jadrana nisu zainteresirani za LNG terminal u Omišlju na Krku.

"No, vjerujem da će Vlada pronaći načina da se prevladaju uski interesi koje artikuliraju neke lokalne jedinice i županije", kazao je Dragičević.

Izgradnja plinovoda Pula-Karlovac omogućit će plinofikaciju Istarske,Primorsko-goranske i Karlovačke županije, te spoj na budući plinski sustav Like i Dalmacije.

Radovi na plinovodu Pula-Karlovac, dužine 190 kilometara, podijeljeni su u četiri dionice, a njegova izgradnja započela je danas na dionici Bateli - Marčelji.

INA je danas pak obilježila otvaranje radova na podmorskom plinovodu od platforme Ivana K do obale, odnosno Pule. Podmorski dio plinovoda duljine je 45 kilometara, a kopneni oko 9,5 kilometara.

Da je u prošlosti bilo problema s realizacijom plinovoda Pula-Karlovac priznao je i istarski župan Ivan Jakovčić izražavajući zadovoljstvo što su se pomirili različiti interesi i što se može krenuti u plinofikaciju Istre.

Suradnja Vlade i Istarske županije u protekle dvije godine pokazuje da se ključni projekti za Istru mogu ostvariti neovisno o tome što imamo različite političke poglede, istaknuo je Jakovčić.



Pisane vijesti