​Oznaka "Hrvatski otočni proizvod" za još 78 proizvoda

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak donijela je odluku o dodjeli prava na vizualno označavanje proizvoda oznakom „Hrvatski otočni proizvod“ (HOP) za 78 proizvoda koje je kandidiralo 23 proizvođača.
 
Kako je priopćeno u ponedjeljak iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, tako sada, uključujući 2021. godinu, tu oznaku ima pravo koristiti 320 proizvođača za 1094 proizvoda s 24 otoka (Brač, Hvar, Vis, Korčula, Pag, Krk, Lastovo, Dugi otok, Rab, Cres, Lošinj, Prvić, Ugljan, Mljet, Šolta, Žirje, Pašman, Iž, Murter, Olib, Kornat, Rava, Silba i Zlarin) i poluotoka Pelješca.
 
Javni poziv za dodjelu oznake "Hrvatski otočni proizvod" bio je otvoren od 7. do 29. listopada 2021., na koji je pristiglo 27 zahtjeva otočnih proizvođača koji su kandidirali 86 proizvoda.
 
Proizvodi su svrstani u četiri kategorije, pri čemu je najviše zahtjeva zaprimljeno u kategoriji primijenjena umjetnost i dizajn – 51 proizvod od 10 otočnih proizvođača.
 
U kategoriji prehrambeni proizvodi zaprimljeno 18 proizvoda od 12 proizvođača, u kategoriji kemijski proizvodi njih 15 od 3 proizvođača te u kategoriji pića 2 proizvoda od isto toliko proizvođača.
 
Četiri nadležne tehničke komisije kao stručna tijelo i Savjet projekta vizualnog označavanja proizvoda oznakom „Hrvatski otočni proizvod" pregledali su sve zaprimljene zahtjeve i priloženu dokumentaciju te uputili ministrici Tramišak prijedlog za dodjelu oznake HOP, na temelju čega je ona donijela odluku za novih 78 proizvoda, zaključuje se u priopćenju.
 
Izvor: Hina
 

Pisane vijesti | Nataša Tramišak