Paladina: Cjelokupni plan i ubrzavanje obnove sredinom travnja

Slika /Vijesti/2022/03 ožujak/22 ožujka/HN20220322449903.jpg

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina izjavio je u utorak da će cjelokupni plan obnove nakon potresa i njenog ubrzavanja predstaviti sredinom travnja.

"On će uključivati konkretne korake, jasnu dinamiku realizacije obnove i gradilišta u sljedećih godinu dana i u periodu nakon toga. Vjerujem da ćemo ubrzavanjem trenutnih procesa uspjeti do kraja ljeta pokrenuti više stotina gradilišta", rekao je Paladina nakon sudjelovanja na skupštini Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo.

Izjavu gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića da se više nema vremena za čekanje te da obnova mora početi, Paladina je komentirao poručivši kako su svi skupa na zadatku, kao i da obnova nakon ovakvih elementarnih nepogoda traje po pet, šest i značajno više godina.

Ubrzavanje procesa javne nabave

Na podsjećanje da mu struka poručila kako je glavni problem spore obnove spora državna administracija, Paladina kaže da upravo na tom problemu rade, kao i da je ključna tema koju razmatraju ubrzavanje procesa javne nabave, odnosno njenog okrupnjivanja.

Po pitanju nekonstrukcijske obnove u Zagrebu, kaže da će prvi objekti krenuti s obnovom relativno brzo, u mjesec - dva. "Imamo 30-ak višestambenih objekata u centru Zagreba koji su u fazi vrlo brzog raspisivanja natječaja za izvođače", dodao je.

Najavio je da će u vrlo kratkom roku biti raspisan novi natječaj za ravnatelja Fonda za obnovu te je pozvao sve relevantne kandidate da se jave na natječaj.

Pritom se nije složio s mišljenjem da će raspisivanje novog natječaja za čelnika Fonda dodatno usporiti proces obnove.

Paladina je također najavio kako će ubrzo predložiti Vladi da se produlji plaćanje smještaja ljudima koji su izgubili domove zbog potresa.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti