Pejčinović Burić: Stabilnost i sigurnost u Ukrajini može se postići jedino poštivanjem međunarodnog prava

Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sudjelovala je u utorak u Slovačkoj na neformalnom ministarskom sastanku OESS-a posvećenom sigurnosnim izazovima, uključujući i stanje u Ukrajini, prevenciji sukoba, kao i jačanju učinkovitog multilateralizma, priopćilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Ministrica je na sastanku u Štrbskem Plesu izrazila zabrinutost zbog situacije u Ukrajini te istaknula kako se stabilnost i sigurnost može postići jedino poštivanjem međunarodnog prava i normi. Podržala je rad posebne promatračke misije u Ukrajini i upozorila na teške uvjete u kojima ona djeluje. Osvrnula se i na situaciju na južnom Kavkazu i Transnistriji, priopćeno je iz Ministarstva.

Pejčinović-Burić je također istaknula potrebu unapređenja suradnje s glavnim multilateralnim akterima, što je i jedno od glavnih načela Globalne strategije Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku, za što se Hrvatska zalaže kao članica Trija Predsjedništva Vijeća Europske unije. Pritom je naglasila i važnost suradnje OESS-a i Vijeća Europe.

Na marginama neformalnog ministarskog sastanka, ministrica Pejčinović Burić održala je bilateralne sastanke s Visokim povjerenikom za nacionalne manjine OESS-a Lambertom Zannierom te ministrom vanjskih poslova Kazahstana Beibutom Atamkulovim.
 
Izvor: Hina / Vlada


Pisane vijesti | Marija Pejčinović Burić