Piletić: Činimo sve da žrtve nasilja dobiju potrebnu podršku

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić kazao je u Požegi u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja u obitelji kako je samo u ovoj godini počinjeno 12 femicida te poručio kako u sustavu čine sve kako bi žrtve nasilja dobile potrebnu podršku.

Najavio je da će u sklopu reforme socijalne skrbi početkom iduće godine biti osnovan Obiteljski centar koji će pružati savjetodavnu podršku radi prevencije obiteljskog nasilja dok je u planu osnivanje Akademije socijalne skrbi radi usavršavanja i edukacije djelatnika u sustavu socijalne skrbi.

"Želimo poslati poruku da činimo sve na reformi sustava socijalne skrbi. Od sljedeće godine osnivamo Obiteljski centar kao novu instituciju koja će pružiti savjetodavnu i svu ostalu podršku obiteljima, posebno u ovim kriznim vremenima koja izazivaju sve više stresa”, rekao je ministar na konferenciji "Zaustavimo nasilje nad ženama i nasilje u obitelji”, koja se održava povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

"Diljem Hrvatske imamo 25 centara ili skloništa za pomoć ženama žrtvama obiteljskog nasilje. Njihovi su kapaciteti dostatni, ali bio bih puno zadovoljniji kada ne bi postojala potreba za njihovim postojanjem”, kazao je Piletić.

Ključnom u prevenciji obiteljskog nasilja smatra suradnju između Ministarstva socijalne politike, Ministarstva pravosuđa, Ministarstva unutarnjih poslova, pučkih pravobraniteljica i lokalne samouprave.

Idući tjedan u javnom savjetovanju Zakon o osobnoj asistenciji

Ministar Piletić najavio je za idući tjedan početak javnog savjetovanja o Zakonu o osobnoj asistenciji kojim se želi odgovoriti na probleme djece kojima su potrebni osobni asistenti.

"Iznos od 150 milijuna kuna za asistente osoba s invaliditetom podiže se na jednu milijardu, što znači da će se povećati njihove satnice, te ćemo proširiti broj korisnika usluga koji imaju pravo na osobnu asistenciju”, naglasio je.

Na pitanje o povećanju plaća najvišim državnim dužnosnicima kao što su premijer, predsjednik i ministri, Piletić je odgovorio da je riječ o usklađivanju osnovica plaća.

„Mi u javnom sektoru imamo čitav niz osnovica. Imperativ koji smo zadali kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti je smanjenje broja osnovica i zbog toga se one usklađuju na način da imamo jedinstvenu osnovicu za sve koji primaju plaću iz državnog proračuna”, rekao je ministar.

 Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti