Piletić: Ovo će biti godina reforme socijalne skrbi

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada" potvrdio je da naknada roditeljima njegovateljima neće biti manja od 5.000 kuna.

„To je nešto što smo planirali - da 2023. bude godina kad je krenula reforma socijalne skrbi. Planiramo donijeti Zakon o osobnoj asistenciji kako bismo tu uslugu pružili puno većem broju korisnika nego što je to sad mogućnost kroz projektno financiranje iz europskih fondova. Ovo je godina u kojoj želimo donijeti Zakon o inkluzivnom dodatku kako bi sve osobe s invaliditetom imale inkluzivni dodatak objedinjen po čitavom sektoru prava koja sada imaju te tako povisiti i njima njihova mjesečna primanja kako bi lakše mogli financirati sve svoje svakodnevne potrebe“, kazao je ministar Piletić.

Osnažiti status roditelja njegovatelja

Dodao je da treba mijenjati i Zakon o socijalnoj skrbi, zbog objedinjavanja čitavog niza prava i nekih nedostataka.

„Mijenjat ćemo upis u prvu nekretninu za korisnike zajamčene minimalne naknade, ali i osnažiti status roditelja njegovatelja. S obzirom da je odlukom o minimalnoj plaći 1. siječnja 2023. ovaj naknade od 4.000 kuna pao ispod minimalne plaće te da je roditelj njegovatelj osoba koja brine ili o djetetu s teškoćama ili o osobi s invaliditetom - mi smo rekli da taj iznos želimo povećati. To nije jedini iznos na koji roditelji njegovatelji imaju pravo. Imamo i ovaj uvećani iznos od 4.500 kuna, kao i 6.000 kuna za onog roditelja koji njeguje dvoje ili više djece s teškoćama. Iznosi koji su sad evidentno mali. Želimo povećati ovu prvu razinu s 4.000 minimalno na 5.000 kuna, ali i uvećani iznos od 4.500 kuna, kao i ovaj od 6.000 kuna“, istaknuo je.

Tri opsežna zakona

Ministar Piletić je poručio da će se u 2023. ići s ova tri opsežna zakona. „S obzirom na to da imamo propust vezan za uknjižbu na prvu nekretninu, mi ćemo ići u dva segmenta po pitanju Zakona o socijalnoj skrbi. Onaj koji se tiče statusa roditelja njegovatelja i po pitanju iznosa i po pitanju zabilježbe na nekretninu, ali i po pitanju statusa roditelja njegovatelja koji ima nakon smrti djeteta, zbog čega se čitava javnost i osvijestila po pitanju statusa roditelja njegovatelja - želimo da to čim prije dođe pred zastupnike u Hrvatskom saboru i da sve te segmente riješimo u prvoj izmjeni Zakona o socijalnoj skrbi“, naglasio je.

Vlada reagirala na sve krize

Piletić je pojasnio da s obzirom na donošenje Zakona o osobnim asistentima i o inkluzivnom dodatku, treba mijenjati sva ta objedinjena prava kroz Zakon o socijalnoj skrbi. „Onda ćemo sasvim sigurno ići još ove godine u temeljitije izmjene Zakona o socijalnoj skrbi. U Hrvatski sabor šaljemo vrlo brzo izmjene dopuna Zakona o socijalnoj skrbi koji se tiču uknjižbe na prvu nekretninu korisnika zajamčene minimalne naknade i reguliranje statusa roditelja njegovatelja“, naglasio je.

Podsjetio je da je Vlada reagirala na sve krize u posljednje tri godine. „Vlada je intervenirala kroz sveobuhvatne pakete mjera – budući da veliki dio mjera završava krajem ožujka, htjeli smo vrlo jasno, nakon konzultativnog procesa sa socijalnim partnerima, donijeti paket mjera sredinom ožujka kako bi gospodarstvo i hrvatski građani znali čime mogu raspolagati u sljedećoj godini tena koje sve mjere Vlade mogu računati“, rekao je Piletić.

Najvažnije je da Vlada i dalje reagira vezano uz cijene električne energije, plina i naftnih derivata, zaključio je ministar Piletić.

Izvor: HRT/Vlada

Pisane vijesti