Piletić: Plaće će svima rasti, izmijenit će se 11 zakonskih propisa

Slika /Vijesti/2023/Lipanj/15 lipnja/Piletić 3.jpg

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić kazao je da će plaće svima u Hrvatskoj rasti i da će povećanje biti vidljivo nakon stupanja na snagu izmjena 11 zakonskih propisa.

Govoreći u Intervjuu tjedna Hrvatskog radija, Piletić je rekao da je prosječna plaća u mandatu aktualne Vlade rasla preko 52 posto, te da će ona nastaviti rasti.

Zbog toga je Vlada predstavila svoj paket izmjena poreznih zakona kojim želi olakšati, rasteretiti porezne namete koje postoje kroz sustav plaća, jednako tako i smanjiti udio plaćanja doprinosa za one plaće do 1300 eura, kazao je.

Nastavak razgovora sa sindikatima

Vlada šalje jasnu poruku kao poslodavac s nastavkom pregovora sa sindikatima krajem rujna ove godine, gdje želi ponovno utvrditi uvećani iznos osnovice, ali kroz najavljeni zakon o plaćama, kojim želi ujednačiti plaće za jednak posao u sustavu državne i javne službe, rekao je ministar.

Podsjetio je da Vlada razmišlja i o umirovljenicima, te da je je izvršeno posljednje rekordno usklađivanje mirovina s porastom prosječne plaće za svih 1.2 milijuna umirovljenika. Mirovina je, prema podacima Državnog zavoda za statistiku u prvom polugodištu ove godine u odnosu na posljednje polugodište prošle godine, rasla za 10,7 posto.

Nije zanemariv iznos od preko 50 posto povećanja prosječne plaće u Hrvatskoj, ali valja spomenuti i činjenicu da medijalna plaća u Hrvatskoj, dakle koliki broj ljudi radi za manje od medijalne plaće, iznosi 991 eura, kazao je te dodao da je taj iznos također značajno uvećan u ovom mandatu.

Ako govorimo o iznosima koje svako u prosjeku dobije na svoj tekući račun, prosječna plaća je u mandatu od 2011. do 2015. rasla za 40 eura, a od 2016. na ovamo za 400 eura. Kad promatramo sve izazove s kojima smo se susretali u posljednje tri godine, onda bi taj omjer trebao biti jedan naprama dva, ali nije, nego jedan naprama 10, rekao je Piletić.

On je suprotstavio tvrdnjama da inflacija „pojede“ povećanje plaća i mirovina. Prosječna plaća i prosječna mirovina u mandatu ove vlade rasla je preko 50 posto, a kumulativna inflacija od 2016. je ispod 17 posto. Svakome tko zna osnove matematike jasno je da inflacija nije pojela prosječni porast plaća i mirovina u Hrvatskoj, kazao je.

Rast prosječne mirovine

Prosječna mirovina 2011. - 2016. rasla je 10 eura, a u mandatu ove vlade 177 eura. Jasno je da realna kupovna moć nije porasla za 50 posto, ali još uvijek u odnosu na realnu kupovnu moć hvatamo postotke od 20 posto, poručio je Piletić.

Osvrćući se na pitanje o mogućnosti uvođenja „13. mirovine“, ministar je najavio da neće biti riječi o 13. mirovini, nego o stalnom dodatku za sve umirovljenike.

Sad postoji šest dodataka, ali samo za dio umirovljenika koji ima niže mirovine. Rješenje će biti predloženo na temelju nekoliko europskih modela i to će pravo biti unijeto kroz iduće izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju.
Odnosit će se na sve umirovljenike, njih milijun dvjesto i sedam tisuća, no neće se raditi o punom iznosu mjesečne mirovine, zaključio je ministar Piletić.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti