Piletić: Sustav zašite od nasilja u obitelji mora biti učinkovitiji

Slika /Vijesti/2022/09 rujan/1 rujna/VRH_1831 (2).jpg

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić poručio je da sustav zašite od nasilja u obitelji mora biti učinkovitiji, izrazio je žaljenje zbog femicida u Novskoj i oštro osudio nasilje zbog kojeg je „još jedna obitelj doslovce uništena“.

Piletić je uoči sjednice Vlade rekao novinarima kako mu je teško govoriti o tom slučaju jer je osobno poznavao žrtvu i počinitelja, budući da je bio gradonačelnik Novske.

Kaže kako je Ministarstvo utvrdilo da nije bilo evidentiranih prijavljenih nasilja u obitelji u sustavu socijalne skrbi od 2000. godine, kad je počinitelj imao brakorazvodnu parnicu s prijašnjom suprugom.

Ministarstvo kontinuirano provodi medijske kampanje s glavnim porukom „ovo je sudbina koju ne biste željeli vlastitoj kćeri“ i jača vlastite kapacitete osposobljavajući djelatnike i stručne suradnike u sustavu socijalne skrbi, navodi Piletić.

Nastavit ću provoditi aktivnosti s udrugama civilnog društva

Najavio je da će nastaviti provoditi aktivnosti s udrugama civilnog društva i drugima koju su zainteresirani da ta tema "ne bude aktualna samo kada se dogodi tragičan trenutak, nego da svi koji imaju saznanja o nasilju to prijave nadležnim službama".

Piletić je rekao da su za ranije ubojstvo, koje je napravio počinitelj, svi u Novskoj znali, ali zabrana pristupa počinitelja, mjera koju je donijela policija, nije bila evidentirana u sustavu socijalne skrbi.

Na pitanje je li zabrana pristupa dovoljna mjera odgovorio je da očito nije kada se dogodi ubojstvo, ali ta mjera u većini slučajeva funkcionira pa je dobrodošla. Je li ona dovoljna u ovom trenutku ne mogu Vam odgovoriti, kazao je.

Piletić napominje da otprije dvije godine postoji očevidnik kao zajednička platforma Ministarstva pravosuđa i Ministarstva socijalne skrbi, u kojem se evidentiraju sve mjere protiv određenih osoba, ali je presuda za ubojstvo od prije 25 godina „arhivirana na nekom sudu i nije dostupna toj platformi“.

Nije želio komentirati stav voditelja dječje ustanove, koja je primila osuđenog pedofila s obrazloženjem da mu je time dao priliku da se popravi.

Ne mogu to komentirati. Predložene su izmjene Zakona o radu da se evidentiraju prekršitelji kako ne bi mogli raditi u ustanovama s djecom, kaže Piletić.

Izvor: Hina/Vlada 

Pisane vijesti