Piletić: Vjerujemo u postizanje suglasja u sljedećem krugu pregovora sa sindikatima

Slika /Vijesti/2023/Listopad/12 listopada/HN20231012239751.JPG

Ministar rada Marin Piletić rekao je da vjeruje u postizanje dogovora oko povećanja plaća u državnim i javnim službama već sljedećeg tjedna, a sindikati državnih službi, nezadovoljni ponudom od 3 posto rasta osnovice, streme tome da ono bude usklađeno s inflacijom. 

Pregovaračke strane Vlade i sindikata državnih službi održale su drugi krug pregovora o izmjenama i dopunama Temeljnog kolektivnog ugovora u državnim i javnim službama. 

Na sastanku u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, čelnicima reprezentativnih sindikata u državnim službama, Dubravku Jagiću (Sindikat policije) i Zdravku Lončaru (Nezavisni sindikat MUP-a), Piletić je ponudio povećanje osnovice od 3 posto.

Sindikati tu ponudu nisu prihvatili, poručivši da su zatražili veći rast osnovice, ali nisu otkrili svoje zahtjeve. 

Povećanje božićnice, razgovara se o iznosu uskrsnice

Piletić je istaknuo da je Vlada prihvatila prijedlog sindikata o povećanju božićnice - sa 232 eura na 300 eura, dok je još uvijek razgovara o iznosu uskrsnice, koja bi trebala po prvi put biti uređena Kolektivnim ugovorom.

Najavio je da će se nastavak pregovora sa sindikatima i državnih i javnih službi održati 20. listopada. 

“Vjerujemo kako ćemo u sljedećem krugu pregovora sa sindikatima postići suglasje, kako bi mogli potpisati dodatke Temeljnom kolektivnom ugovoru”, poručio je Piletić. 

Vlada paralelno s pregovorima o Temeljnom kolektivnom ugovoru, sa sindikatima kao socijalnim partnerima radi na novom Zakonu o plaćama.

Izvor: Vlada / Hina

Pisane vijesti | Rad i mirovine