Plenković: Borit ćemo se da BiH sustigne susjede u europskim integracijama

  • Slika /Vijesti/2023/Prosinac/13 prosinac/8d434d6e-24de-4ab8-b288-e819b42af95f.jpg

Hrvatska će se zauzimati za daljnji napredak Bosne i Hercegovine u europskim integracijama kako bi sustigla zemlje u okruženju, poručio je predsjednik Vlade Andrej Plenković u izjavi uoči sastanka na vrhu EU i zapadnog Balkana.

Premijer je izrazio zadovoljstvo sastankom, podsjetivši da je godinama zagovarao da se ovakvi sastanci održavaju sustavno. 

Nakon stanke od 15 godina, između sastanaka u Solunu 2003. i u Sofiji 2018. godine, važan sastanak bio je dio hrvatskoga predsjedanja u Zagrebu, zatim sastanak u Sloveniji te u Tirani prije godinu dana.

"Smatram da je ovaj današnji sastanak priprema za sutrašnju raspravu o proširenju koja je, uz reviziju višegodišnjeg financijskog okvira, glavna tema ovog redovitog sastanka Europskoga vijeća", ocijenio je Plenković.

Poticanje na reforme i gospodarska podrška zemljama regije

Zadovoljan je porukom većeg poticanja na reforme, veće gospodarske podrške zemljama regije te boljeg međusobnog povezivanja, osobito infrastrukturnog.

Premijer je istaknuo da će nastaviti zagovarati daljnji napredak BiH, koja je nama posebno važna, da se i ona uključi i lovi korak s drugim zemljama regije koje su u ovom trenutku ispred nje.

Dodao je da je Hrvatska pomogla Bosni i Hercegovini da 2016. podnese zahtjev za članstvo, nakon toga se prošle godine borila da dobije kandidatski status i da će se sada truditi da dobije što bolje zaključke.

Europska komisija je 8. studenoga objavila izvješće o napretku zemalja kandidata u kojima je preporučila otvaranje pregovora s Ukrajinom i Moldavijom, kandidatski status za Gruziju, a da će Bosna i Hercegovina dobiti preporuku kada postigne dovoljan stupanj usklađenosti s kriterijima za članstvo.

Unatoč tome, skupina zemalja u kojima je Hrvatska snažno se zauzima da i Bosna i Hercegovina dobije zeleno svjetlo za otvaranje pregovora.

Umjereni optimizam u pogledu ishoda samita 

Odgovarajući na novinarsko pitanje, Plenković je naglasio da je za Crnu Goru dobro da se nakon više mjeseci formirala Vlada te da se postižu određeni koraci u ispunjavanju kriterija. Podsjetio je da je Crna Gora jedina od zemalja regije koja je otvorila sva pregovaračka poglavlja te tri privremeno zatvorila.

Na pitanje o mađarskim prijetnjama vetom na odluke koje se odnose na Ukrajinu, Plenković je izrazio umjereni optimizam u pogledu ishoda samita.

"Prateći sve što se događa, mislim da ćemo imati paket kompromisa o čemu ćemo govoriti sljedeća dva dana i onda ćemo imati neki kompromis kao što ga uvijek nađemo”, rekao je Plenković.

Nakon samita EU-zapadni Balkan, održat će se dvodnevni samit čelnika 27 država članica pred kojima su dvije važne teme - odluke o proširenju te o reviziji višegodišnjeg proračuna. 

Izvor: Vlada / Hina



Pisane vijesti