Plenković: Brexit se neće dogoditi 12. travnja, razgovora se o duljini odgode

Slika /Vijesti/2019/04 Travanj/11 travnja/43133214-113E-4699-A60A-8EF99C5A0252.jpeg

Izlaska Velike Britanije iz EU-a neće biti u petak, 12. travnja, a na sastanku na vrhu država članica EU-a razgovarat će se na koliko dugo će biti odgođen izlazak, izjavio je danas u Bruxellesu premijer Andrej Plenković.
 
"Moj je osjećaj da Brexita sigurno neće biti 12. travnja, što i nije teško predvidjeti, a sad hoće li biti dulja ili kraća odgoda, o tome ćemo razgovarati", rekao je Plenković novinarima po dolasku na izvanredni summit EU-a posvećen Brexitu.

Čelnici EU-a okupili su se u srijedu u Bruxellesu kako bi odlučili o zahtjevu britanske premijerke Therese May da se odgodi izlazak do 30. lipnja.

Plenković je pojasnio da su sada na stolu dvije opcije - jedna je 22. svibnja u slučaju da se ne održe europski izbori, a druga je jedno dulje produljenje od šest mjeseci pa do ožujka sljedeće godine.
 
Naglasio je kako je svima u interesu uređeni Brexit, prije svega radi pravne sigurnosti građana i poduzeća, posebice onim zemljama koje graniče sa Velikom Britanijom.

Istaknuo je da je teško predvidjeti budući slijed događaja u Velikoj Britaniji, ali da se i tamo situacija postupno mijenja. 

"Teško je u ovom trenutku spekulirati, ali atmosfera se polako mijenja. Prije nekih šest mjeseci ideja o nekom drugom referendumu nije mogla doći na stol, a sada ima šest milijuna potpisa da se raspiše novi referendum. Postoji i mogućnost izbora za Europski parlament, a to prije nekog vremena nije bila opcija. Stvari, dakle, u političkom smislu evoluiraju, ali teško je predvidjeti", rekao je Plenković.
 
Razgovarat ću sa Šarecom, hrvatska Vlada ne utječe na medije u Sloveniji
 
Na pitanje novinara hoće li razgovarati sa slovenskim kolegom Marjanom Šarecom o navodnoj aferi prisluškivanja u kojoj Slovenija proziva Hrvatsku da je špijunirala Slovence u procesu arbitraže, premijer Plenković je odgovorio potvrdno jer na rubu summita razgovara sa svim čelnicima.

"Ovo nije tema, a ja sam dao vrlo jasno stajalište Vlade da to za nas nije neko dramatično pitanje. Vodite računa da su izbori u Sloveniji", rekao je Plenković.

Dodao je da se sa Šarecom nije ni čuo ni vidio otkad se ta tema pojavila u medijskom prostoru, ali da će se sa slovenskim kolegom vidjeti danas u Bruxellesu i sutra u Dubrovniku.

Ponovio je da Hrvatska i Slovenija nikada u povijesti nisu imale nekih problema i da sva sadašnja pitanja koja se postavljaju potječu od raspada bivše Jugoslavije.

"S naše strane postoji dobra volja, to sam rekao i kolegi Šarecu i kolegi Ceraru", naglasio je Plenković.

Odbacio je i insinuacije da se njegova Vlada miješa u to što će mediji u Sloveniji objaviti.
 
"Moja se vlada nema za što prozivati, a ove insinuacije da imamo neke vrhunaravne moći da kontroliramo i utječemo što će pojedini mediji u susjednoj zemlji objaviti smatram nerealnim i pretencioznim tako da uopće ne znam kako to može biti ozbiljan argument", zaključio je Plenković.

Izvor: Hina / Vlada



Pisane vijesti | Andrej Plenković