Plenković: Dokazali smo da je sustav spreman nositi se s izazovom koronavirusa

  • Slika /Vijesti/2020/06 lipnja/25 lipnja/Vinkovci_2.jpg

Sudjelujući na otvorenju novoizgrađene zgrade Zavoda za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije, predsjednik Vlade istaknuo je važnost ulaganja u zdravstveni sustav, osobito u modernu infrastrukturu koja ide ukorak s potrebama pacijenata i svih zdravstvenih djelatnika.

Nova investicija vrijedna je 8 milijuna kuna, zgrada je veličine 1000 kvadratnih metara i zapošljavat će 106 djelatnika hitne medicine.
 
"Velika je to potpora i sigurnost svim građanima u Vukovarsko-srijemskoj županiji, osobito u  Vinkovcima, Vukovaru, Drenovcima, Iloku, Županji i Otoku," rekao je predsjednik Vlade, čestitavši svima koji su iz decentraliziranih sredstava županije izgradili zgradu kojom će se podići kvaliteta zdravstvene skrbi, osobito hitne medicine.
 
Dodao je da je u mandatu ove vlade u zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije uloženo 142 milijuna kuna.
 
"To znači da smo kroz zakon o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave, našom reformom pomogli da imate 205 milijuna kuna prihoda više, odnosno 80 posto više nego što je to bilo 2017. godine," kazao je.
 
Osigurane plaće za 16.000 radnika
 
Osim ulaganja iz državnog proračuna, apsorpcija europskih sredstava u ovoj županiji dosegla je 2,9 milijardi kuna, a samo u mandatu ove vlade iz europskih fondova povučeno je 2,8 milijardi kuna. Spomenuo je i projekt Slavonija s ukupno ugovorenih 12,8 milijardi kuna.
 
Istaknuo je da je ova Vlada u krizi covida-19 stala iza radnika i poslodavaca te je i u  Vukovarsko-srijemskoj županiji, na zahtjev 2342 poslodavca osigurala plaće za 16.000 radnika u ukupnom iznosu od 130 milijuna kuna. Dodao je da će Vlada različitim mjerama, poput skraćenog radnog vremena i potpore mikropoduzetnicima, nastaviti pomagati najpogođenijim sektorima.
 
"Također, želim spomenuti da smo i u pogledu državne imovine učinili napore da je do sada potpisano 34 ugovora vrijedna 150 milijuna kuna. Najčešće, radi se o prijenosu vlasništva s državne razine na razinu županije, odnosno gradova i općina te na taj način podupiremo i gospodarstvo a i veću odgovornost jedinica lokalne i područne samouprave," nastavio je Plenković.
 
Projekt Slavonija je zaživio kao što smo i obećali
 
Podsjetio je da je prije četiri godine Vlada dala podršku Slavoniji, Baranji i Srijemu. "Nismo ostali na riječima , projekt Slavonija je zaživio," zaključio je predsjednik Vlade.
 
U pratnji predsjednika Vlade bili su potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, ministar državne imovine Mario Banožić te ministar rada i mirovinskoga sustava Josip Aladrović kojima je, u svome obraćanju, zahvalio na učinjenim naporima i postignućima proteklih godina.
 
Također, zahvalio je bivšoj ministrici Žalac koja je učinila maksimalne napore pri pokretanju projekta Slavonija.
 
"Napravili smo okvir koji zaista kanalizira snažnu potporu s razine središnje vlasti, uz korištenje  nacionalnih i europskih sredstava, da Slavoniju demografski revitaliziramo te da potaknemo i poljoprivredu, gospodarstvo i ulaganja u infrastrukturu te drvnu industriju koja je posebno važna županu Galiću," rekao je predsjednik Vlade.
 
Stali smo iza privatnog sektora
 
Odgovarajući na novinarsko pitanje, premijer je istaknuo da je ova vlada pobijedila covid-19.
 
"Osiguravali smo da imamo što manje zaraženih, da smanjimo brzinu zaraze, da restriktivnim mjerama sačuvamo zdravlje građana, da stanemo iza gospodarstva, iz poslodavaca, da stanemo iza radnika kao nikada nitko drugi nije stao, što se tiče privatnog sektora", rekao je.
 
Što se tiče termina izbore, odluka je bila inspirirana preporukama stručnjaka epidemiologa, koji su kazali da respiratorne bolesti imaju najniži intenzitet tijekom ljetnim mjeseci.
 
"Naša je logika bila da što prije iziđemo pred hrvatske građane i da tražimo novo povjerenje, da bismo imali stabilnu vlast, stabilnu vladu koja se može nositi i s eventualnim drugim valom epidemije te s mjerama gospodarskog oporavka te da bude na kraju našeg predsjedanja Vijećem EU-a," pojasnio je.
 
Podsjetio je da je da je Hrvatski sabor raspušten u trenutku kada je epidemiološka slika bila iznimno povoljna, a nakon toga predsjednik Republike donosi odluku o terminu izbora.
 
"Zdravstveni sustav je spreman, on je otporan. Imamo iskustvo prvog vala, imamo svu potrebnu zaštitnu opremu koju je nabavila ova Vlada, a ne SDP. Mi smo se spremni s time nositi," rekao je, dodavši da je, uz to, potrebna odgovornost svakoga od nas da se ponašamo sukladno okolnostima života s covid-19.
 
Kazao je da kampanja izgleda dobro te da niti prije četiri godine nije bilo velikih skupova, jer to u današnje vrijeme moderne tehnologije i komunikacije nije niti potrebno. "Bili su malo veći skupovi u Splitu, Zagrebu, Osijeku i možda u Rijeci. Sve ostalo je bilo slično ovome što sada radimo," dodao je.
 
,,Moramo razlikovati broj zaraženih i broj oboljelih, pogotovo broj hospitaliziranih, a osobito onih koji su u kritičnom stanju. U ovom trenutku nemamo nikog u kritičnom stanju u bolničkom sustavu, nemam niti jednog pacijenta na respiratoru. Sutra ujutro u 10 sati imamo Znanstveni savjet gdje ćemo komunicirati s našim uglednim stručnjacima od kojih većina radi u ključnim istraživačkim ili kliničkim bolničkim centrima i prate ovu temu globalno'', poručio je Plenković.

 

Stranica