Plenković: Dr. Franjo Tuđman ostavio je neizbrisiv trag u povijesti hrvatskoga naroda

  • Slika /Vijesti/2019/12 prosinac/10 prosinca/HVU-5.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas na obilježavanju 20. obljetnice smrti dr. Franje Tuđmana. 

Položivši zajednički vijenac u ime Republike Hrvatske na grob prvog hrvatskog predsjednika dr. Tuđmana, predsjednik Vlade Plenković kazao je da je dr. Franjo Tuđman ostavio neizbrisiv trag u povijesti hrvatskoga naroda. Izjavio je da se danas na njegovom grobu okupilo izaslanstvo državnoga vrha, kao poštovatelji njegova djela, državničke uloge u presudnim trenucima za hrvatsku slobodu, neovisnost, demokraciju, oslobađanje okupiranih područja, mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja.

Mudrošću i znanjem ostvario je tisućljetni san slobodne, samostalne i neovisne Hrvatske

Dodao je da poštovanje odaju i Tuđmanovom vrlo jasno zacrtanom smjeru razvoja hrvatskog društva u političkom, gospodarskom, socijalnom i međunarodnom pogledu.

"Dr. Tuđman je kao državnik, kao disident, kao povjesničar, kao zapovjednik, kao političar, a prije svega kao pobjednik, ostavio neizbrisiv trag u povijesti hrvatskog naroda. Svojom mudrošću i znanjem iskoristio je prekretnički trenutak na europskom kontinentu kako bi hrvatskom narodu ostvario tisućljetni san slobodne, samostalne i neovisne Hrvatske", zaključio je Plenković.

Realizacija ideje slobodne i neovisne Hrvatske - ključni cilj predsjednika Tuđmana

Predsjednik Vlade potom je sudjelovao na Okruglom stolu na temu "Dr. Franjo Tuđman, vrhovni zapovjednik i državnik" u Hrvatskom vojnom učilištu u Zagrebu.

Nakon projekcije filma o prvom hrvatskom predsjedniku, premijer Plenković prigodno se obratio te iznio nekoliko misli o državniku koji je obilježio razdoblje Hrvatske od 1989. do 1999. godine.

Plenković je kazao da upravo mladi moraju znati sve što je bitno, referentno i strateški značajno za hrvatsku državu i hrvatski narod, a sintetizirano je u tih deset godina koliko je  Franjo Tuđman obnašao dužnost predsjednika Republike Hrvatske.

Jedinstvene, neponovoljive, presudne godine za hrvatski narod

"To je najvažnija poruka za sve nas. To su bile jedinstvene, neponovljive i presudne godine za hrvatski narod", naglasio je Plenković dodajući da je dr. Tuđman bio u prilici prepoznati velike tektonske promjene na europskom kontinentu zahvaljujući svom velikom životnom iskustvu.

"Treba voditi računa da se promjene, poput pada Berlinskoga zida, događaju u trenutku kada je predsjednik Tuđman u vrlo zreloj fazi života i pun iskustva. Do tada je sudjelovao u II. svjetskom ratu kao antifašist. U tom je trenutku povjesničar, i disident i političar s jasnom vizijom kako doći do tisućljetnoga sna hrvatskoga naroda, a to je – hrvatska država", istaknuo je predsjednik Vlade.

Čovjek s iskustvom, snagom i jasnom vizijom

Napomenuo je da danas ne smijemo zaboraviti okolnosti u kojima se to zbivalo, kada u Hrvatskoj još nema demokracije, nema pluralizma, nema slobodnih medija, a što se tiče međunarodnih okolnosti, postojale su sve moguće rezerve prema postajanju Hrvatske samostalnom državom.

Plebiscitarna potpora hrvatskoga naroda

"S aspekta Hrvatske vojske, zemlja je pod režimom embarga na uvoz oružja. Agresija i početak okupacije praktično kreću 17. kolovoza 1990. godine. U takvim okolnostima izići s konceptom hrvatske države, slobode i demokracije i dobiti plebiscitarnu potporu hrvatskoga naroda, što se vidi i po slikama i ključnim momentima u prikazanome filmu, koliko je hrvatski narod stao uz predsjednika Tuđmana i na izborima i na referendumu, ali i u obilježavanju svih ovih prekretničkih trenutaka", ocijenio je. 

Predsjednik Vlade istaknuo je i ulogu Katoličke crkve, kazavši da je prepoznala povijesni trenutak za hrvatski narod i dala snažnu potporu tim presudnim godinama. Rekao je i da je utjecala na vrlo jasan put predsjednika Tuđman, a onda i na put hrvatske slobode, kao i na stvaranje najveće i najsnažnije političke stranke, koja i dan danas ima tu ulogu u hrvatskom društvu. 

"Malo je stranaka vršnjakinja Hrvatske demokratske zajednice koje su 30 godina nakon utemeljenja tako snažne i utjecajne u zemljama srednje i istočne Europe ", ustvrdio je Plenković. 

A njegova politička ostavština toliko je snažna, naglasio je premijer, da svi oni koji imaju čast slijediti glavne smjernice njegovoga političkoga djelovanja imaju i obvezu jačati ono što je on Hrvatskoj ostavio i što joj je dao. 

Veliki državnik i vizionar 

"Imao je znanja kao zapovjednik, i uz potporu svih vas koji ste dali nemjerljiv doprinos u Domovinskom ratu, osloboditi hrvatska okupirana područja, izvesti operacije poput Bljeska i Oluje i to brzo, munjevito i dobro pripremljeno i na međunarodno-diplomatskoj razni", rekao je Plenković. 

Predsjednik Vlade naveo je da je prvi hrvatski predsjednik imao snage za pomirbu i mirnu reintegraciju hrvatskoga Podunavlja, ocijenivši da to može samo veliki državnik. 

"Kao što je na početku kazao: Ajmo najprije napraviti pomirbu unutar hrvatskoga naroda, idemo povezati domovinsku i iseljenu Hrvatsku, tako je kao državnik pobjednik koji je ostvario strateške ciljeve imao snage pružiti ruku i prema srpskoj manjini u Hrvatskoj. To može samo veliki čovjek i vizionar", naglasio je Plenković. 

Govoreći o cjelini Tuđmanova djela, premijer smatra da je on u svojim prvim govorima dao smjer kojeg praktički provode sve vlade, svi dužnosnici, državnici i predsjednici, bilo u gospodarskom i socijalnom smislu ili u smislu demokratskih institucija i međunarodnoga pozicioniranja Hrvatske. 

"Možemo slobodno reći bila je faza stvaranja i sad je faza provedbe. Sve što se zbiva može se podijeliti u ta dva velika bloka", dodao je. 

Predsjednik Vlade posebno je istaknuo da je prvi hrvatski predsjednik svima nama ostavio osjećaj pripadnosti i privrženosti ideji hrvatske države, naglasivši da je upravo zato bio i najveći hrvatski suverenist. 

Franjo Tuđman je najveći hrvatski suverenist

"Svi ciljevi politike suverenosti realizirani su tada, a to je da je država koja nije imala pluralizma, niti je bila samostalna, niti je imala tržišnu ekonomiju postala međunarodno priznata, slobodna zemlja s cjelovitim teritorijem, stanovništvom i vlašću", ustvrdio je Plenković.  

Premijer je kazao da se ta suverenost u današnje vrijeme globalizacije i procesa europskih integracija manifestira jačanjem država kroz sudjelovanje u onim istim procesima koje je predsjednik Tuđman definirao u svom govoru u Hrvatskom saboru 30. svibnja 1990. godine, naglasivši da je tada zacrtao i europski i atlantski put zemlje.

"I stoga, posebno poštujući doprinos koji je on učinio u pogledu oslobađanja teritorija, a posebno poštujući ulogu hrvatskih branitelja u stvaranju hrvatske države, mi smo zajednički učinili sve u zadnjih nekoliko godina da osiguramo dignitet Domovinskog rata", kazao je Plenković, podsjetivši da je Vlada poboljšala položaj hrvatskih branitelja te nastavlja jačati Hrvatsku vojsku i policiju. 

"Znamo koliko je predsjednik Tuđman držao do stupova hrvatskoga društva i hrvatske države. A to i branitelji, i vojska i policija jesu", dodao je.  

Na svima nama je da njegujemo baštinu prvog hrvatskoga predsjednika 

Premijer je spomenuo i da je Vlada nakon 20 godina vratila Dan državnosti na 30. svibnja. Ne umanjujući važnost drugih datuma značajnih za hrvatsku državu, podsjetio je da je ovaj datum bio početak procesa u trajanju od skoro dvije godine kada su donesene sve strateške i ključne institucionalne odluke koje su stvorile okvir za pravni temelj hrvatske države. 

"Sve sam uvjereniji da smo s primjerenom povijesnom distancom od skoro 20 godina ispravili jednu pogrešku. I siguran sam da će i hrvatski narod, kao što je afektivno obilježavao 30. svibnja do 2001., to činiti i u budućnosti. A na svima nama je da njegujemo baštinu prvog hrvatskoga predsjednika, da poštujemo simbole hrvatske države, da budemo svjesni povijesnih trenutaka koji su se zbili u tom prvom Tuđmanovom desetljeću za hrvatsku državu", poručio je na kraju predsjednik Vlade Plenković.     

Sveta misa za dr. Franju Tuđmana
 
Predsjednik Vlade Plenković u poslijepodnevnim satima zapalio je svijeće i položio ružu kod spomenika dr. Franji Tuđmanu u Zagrebu.
 
Potom je zajedno s članovima Vlade sudjelovao u zagrebačkoj Katedrali na svetoj misi zadušnici za dr. Franju Tuđmana, prvog hrvatskog predsjednika, koju je predvodio uzoriti gospodin kardinal Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup.


Pisane vijesti | Andrej Plenković