Plenković: Gradnjom luke u Tkonu započinje investicijski ciklus u male županijske luke uz pomoć europskih sredstava

  • Slika /Vijesti/2019/03 Ožujak/7 ožujka/Tkon-4.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, tijekom današnjeg boravka u  Zadarskoj županiji, nakon Benkovca, benkovačke poslovne zone Šopot, Zračne luke Zadar, zadarske Luke Gaženica, Vele Lamjane na Ugljanu, u pratnji ministrice Gabrijele Žalac i ministra Olega Butkovića, stigao je u Tkon.

Vladi je bitno partnerstvo i dijalog sa županijama, gradovima i općinama

U svom je obraćanju čelnicima otočnih općina naglasio da današnji posjet Zadarskoj županiji predstavlja jasnu poruku koliko je Vladi bitno partnerstvo, dijalog i razumijevanje svega onoga što radi na nacionalnoj razini sa županijama, gradovima i općinama.

"Više puta sam kazao da se naša politika prema ravnomjernom regionalnom razvoju svih krajeva Hrvatske zasniva na četiri temeljna stupa. Prvi je otvorenost, dijalog i partnerstvo bez presedana u radu bilo koje dosadašnje hrvatske Vlade u odnosu sa županijama", kazao je, dodajući da tu razliku župani, gradonačelnici i načelnici općina vide i cijene.

“Oni razumiju da jednakim angažmanom pristupamo svim dijelovima Hrvatske, bez obzira koja je politička opcija negdje na vlasti. To je naša odgovornost -  bolji život svih sugrađana bez obzira gdje žive", ističe predsjednik Vlade.

Naglasio je da je drugi stup funkcionalna decentralizacija, pojašnjavajući da Vlada kontinuirano provodi politiku jačanja ovlasti, nadležnosti i kompetencije jedinica lokalne i područne samouprave.  "To radimo na način da im za provođenje takvih odgovornih dužnosti damo i alat, a taj je alat fiskalna decentralizacija."

Jačanje sposobnosti lokalne i područne samouprave

Podsjetio je da je novim Zakonom o financiranju jedinica lokalne lokalne i područne samouprave u pogledu izvornih prihoda, županijama, gradovima ili općinama ostavljeno 2,1 milijarde više nego ranije. 
"Vrlo konkretno, za Zadarsku županiju to je ukupno više od 80 milijuna kuna",  kazao je.

Istaknuo je da sve to ne bi bilo dovoljno da Vlada zajednički s jedinicama lokalne i područne samouprave ne radi na realizaciji konkretnih projekata, koja se temelji i na boljoj apsorpciji europskih sredstava, ali i onoga što se daje iz nacionalnih sredstava.

"Taj spoj je najbolje bio vidljiv jutros u Benkovcu gdje iz europskoga proračuna dobivamo 10 milijuna kuna, a Ministarstvo regionalnoga razvoja i europskih fondova praktički nadomješta još 12 posto tako da je gradonačelniku Buliću ostalo samo da doda tri posto. Time će se gradskoj jezgri Benkovca dati novi identitet, 24 godine nakon oslobađanja okupiranih područja", rekao je predsjednik Vlade Plenković.

Posjet županijama dio je redovitih aktivnosti Vlade

Naglasio je da cijeli današnji posjet Zadarskoj županiji za Vladu predstavlja dio redovitih aktivnosti.

"Meni je iznimno drago da smo kroz brojne primjere koje smo danas vidjeli -  i bioenerganu u poslovnoj zoni Šopot u Benkovcu i projekte u Zračnoj luci Zadar, novi putnički terminal Luke Gaženica, izgradnju ribarske luke u Veloj Lamjani, kao i trajektne luke ovdje u Tkonu, zatim Nina, gdje se nakon velikih poplava obnavljaju ninski mostovi te gradi sustav Vodovoda i odvodnje aglomeracije Nin-Vrsi-Privlaka-Vir, dali pozitivnu sliku projekata u Zadarskoj županiji.

Činjenica je da svi ti projekti o kojima smo danas govorili vrijede milijardu i 400 milijuna kuna. To znači da ovdje u Zadarskoj županiji gospodarstvo pulsira te da svi akteri na lokalnoj razini, uz podršku Vlade, rade na dobrobit gospodarstva, razvoja i iskorištavanja potencijala korištenja europskih fondova", poručio je Plenković.

Otočani će do kopna stizati brže, kvalitetnije i učinkovitije

Plenković je istaknuo da se dogradnjom ribarske luke Vela Lamjana u Kalima na Ugljanu i proširenjem trajektne luke u Tkonu na Pašmanu uz potporu fondova EU-a daje poticaj razvoju hrvatskog ribarstva kroz izgradnju moderne obalne infrastrukture, kao i kvalitetnijem životu na otocima.

Ponovivši da se gradi i lokalna, otočna infrastruktura, naveo je da luka u Tkonu predstavlja veliko ulaganje i modernizaciju za otočane, čija će komunikacija s kopnom sada biti brža, kvalitetnija i učinkovitija.  

"Veselim se projektu kojim se započinje investicijski ciklus u male županijske luke, kojim se otvara mogućnost financiranja takvih projekata iz europskih fondova. Vi ste pilot-projekt, prvi ste u tome, možete biti jako ponosni pa se veselim da će nakon vas i Cres i Crikvenica i Unije i Kaprije i Sućuraj i Donje Čelo na Koločepu, slijediti ovaj dobar primjer dodatnog investiranja od 200 milijuna kuna", zaključio je predsjednik Vlade Plenković. 



 

Pisane vijesti | Andrej Plenković