Plenković i Malenica s predsjednicom Europskog suda za ljudska prava

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se danas s predsjednicom Europskog suda za ljudska prava Síofrom O'Leary s kojom je razgovarao o radu Suda, potrebi za sekundiranjem pravnih stručnjaka te reformama s ciljem smanjenja broja neriješenih predmeta. Naglašeno je da je broj zahtjeva koji dolaze iz Hrvatske u padu, a pozdravljen je i napredak u izvršenju presuda Europskog suda za ljudska prava.

Na sastanku s ministrom pravosuđa i uprave Ivanom Malenicom predsjednica Europskog suda za ljudska prava još je jednom pozdravila napredak Hrvatske u izvršenju presuda tog suda, ali i ukazala na dugotrajnost postupaka.
 
Između ostalog, razgovaralo se i o potrebi osnaživanja stažiranja mladih pravnika te o unaprjeđenju sustava usavršavanja pravosudnih dužnosnika o pitanjima vezanima uz primjenu Europske konvencije o ljudskim pravima.
 
Također je bilo riječi o implementaciji odluka Suda u nacionalnu praksu, kapacitetima zatvorskog sustava i mogućnosti potpisivanja protokola 16. Konvencije. Protokol 16. Konvencije stupio je na snagu 1. kolovoza 2018. te je njime uvedena savjetodavna funkcija Europskog suda u vezi tumačenja i interpretacije Konvencije i sudske prakse.
 
Ministar Malenica istaknuo je da Republika Hrvatska trenutno analizira zakonodavni okvir kako bi se utvrdile zakonske promjene za primjenu tog instituta u hrvatski pravni sustav i odredili sudovi koji bi mogli podnositi takve zahtjeve Sudu.
 
Predsjednica O'Leary pozdravila je napredak Republike Hrvatske u izvršenju presuda Europskog suda za ljudska prava te ukazala na nužnost unaprjeđenja učinkovitosti pravosuđa budući da se većina zahtjeva iz Hrvatske odnosi na članak 6. Konvencije i dugotrajnost postupaka.
 
Ministar Malenica to je potvrdio, ali i prezentirao aktivnosti koje Ministarstvo pravosuđa i uprave poduzima kako bi se povećala učinkovitost rada sudova: izmjene i dopune procesnih zakona – Zakona o parničnom postupku i Zakona o kaznenom postupku kojima je uvedena elektronička komunikacija i tonsko snimanje te implementaciju Akcijskih planova za unaprjeđenje učinkovitosti pravosuđa u kojima je naglasak stavljen na rješavanje predmeta starijih od pet godina.
 
Uz to, na sastanku se razgovaralo o kapacitetima zatvorskog sustava i broju predmeta koje Sud zaprima u vidu povrede Konvencije.
 
Pozdravljeni su napori koji se poduzimaju za širenje kapaciteta kaznenih tijela, uvođenje elektroničkog nadzora za uvjetni otpust i istražni zatvor, te je ukazana nužnost unaprjeđenja i ubrzanja postupka kod upućivanja na izdržavanje kazne zatvora.
 
Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti | Andrej Plenković