Plenković i Sanchez: Želimo još bolju suradnju Hrvatske i Španjolske

  • Slika /Vijesti/2021/listopad/06 listopada/38.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se danas u Banskim dvorima s predsjednikom Vlade Kraljevine Španjolske Pedrom Sanchezom. Zahvalivši svom španjolskom kolegi na posjetu, premijer Plenković istaknuo je da je ovo prvi posjet jednog španjolskog premijera Zagrebu.

"Drago mi je da je naš današnji susret bio izrazito sadržajan i kvalitetan", rekao je i dodao kako su razgovarali o unapređenju odnosa između Španjolske i Hrvatske, osobito o nastavljanju intenzivnog političkog dijaloga već idućeg tjedna u Dubrovniku na velikoj konferenciji u okviru Konferencije o budućnosti Europe.
 
''Hrvatska se prije nekoliko tjedana uključila u suradnju MED 9 - devet članica EU koje su na Sredozemlju, zajedno sa Slovenijom, i taj forum će služiti kao dijalog mediteranskih zemalja za unapređenje suradnje u nizu područja, osobito svih ključnih globalnih pitanja s kojima smo suočeni – od borbe protiv nezakonitih migracija, klimatskih promjena koje su posebno važne za sve zemlje Sredozemlja, a isto tako i za niz drugih sigurnosnih i razvojnih tema važnih i za sjever Afrike i istočni Mediteran'', dodao je Plenković.
 
Unaprijediti suradnju privatnih sektora dviju zemalja
 
Napomenuo je da Hrvatska i Španjolska imaju razmjenu od oko milijardu eura, uz određene oscilacije u vremenu Covid krize, te je stoga na današnjem sastanku bilo riječi i o tome kako  unaprijediti suradnju privatnih sektora dviju zemalja, osobito kroz korištenje sredstava instrumenta ''EU Iduće generacije'' koji će služiti za snažan gospodarski oporavak i razvoj.
 
Plenković je kazao kako se veseli suradnji sa Španjolskom u industriji turizma koja je vrlo važna za obje zemlje.
 
''Kao dvije zemlje koje su orijentirane na važnu zajedničku industriju, a to je turizam, možemo razmijeniti iskustva, vidjeti kako se što bolje, nakon ove sjajne sezone, pripremiti za sezonu 2022. Hrvatska je izrazito aktivna i u Svjetskoj turističkoj organizaciji koja ima sjedište u Madridu i veselimo se suradnji i na tom području'', poručio je hrvatski premijer.
 
Budući da je Španjolska iduće godine domaćin NATO sastanka na vrhu, dodao je Plenković, važna je suradnja dvije zemlje i u području sigurnosti i obrane te u nizu operacija, osobito na Mediteranu.
 
Zajednički znanstveni projekt DONES
 
Kao važan projekt istaknuo je i projekt DONES o nuklearnoj fuziji i čistim oblicima energije u kojem sudjeluju stručnjaci s Instituta Ruđer Bošković.
 
''Jedan od projekata koji je vrlo važan za budućnost energije, za budućnost smanjenja stakleničkih plinova, je projekt DONES, hrvatsko-španjolska partnerska suradnja u kojoj s hrvatske strane sudjeluju stručnjaci s Instituta Ruđer Bošković. Radi se o vrlo važnom strateškom projektu o nuklearnoj fuziji koji se financira europskim sredstvima i tijekom kojega će stručnjaci raditi na unaprjeđenju istraživanja kako bismo u budućnosti imali neiscrpne i čiste izvore energije.''
 
Tijekom sastanka razgovaralo se i o situaciji na jugoistoku Europe te procesu proširenja EU.
 
''Španjolski premijer izrazito dobro poznaje prilike u BiH i u drugim državama regije te smo iskoristili ovu prigodu da govorimo o tome kako omogućiti da proces proširenja ide dalje i kako, prije svega, imati stabilnu BiH. Za nas je posebno važno da se kroz izmjene izbornog zakonodavstva osigura legitimna zastupljenost Hrvata kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda u najvišim tijelima BiH'', kazao je Plenković.
 
Na kraju svog obraćanja, hrvatski premijer zahvalio je svom španjolskom kolegi na pozivu da posjeti Madrid.
 
'Očekujem premijera Plenkovića u Madridu iduće godine'
 
Španjolski premijer također je zahvalio na pozivu i dobrodošlici u Zagrebu. Kazao je kako će iduće godine biti godišnjica uspostave diplomatskih odnosa koji se s vremenom samo poboljšavaju.
 
Rekao je i kako želi da iduće godine situacija u Hrvatskoj i Španjolskoj bude bolja te dodao i kako se nadaju boljoj kulturalnoj suradnji.
 
Spomenuo je i europske fondove i kazao da su oni prilika za obnovu ekonomija dviju zemalja.
 
I Sanchez je također spomenuo projekt DONES dodavši da su na sastanku govorili i o drugim projektima koje će pokrenuti narednih godina s hrvatskim poduzećima.
 
Istaknuo je kako očekuje jačanje odnosa Hrvatske i Španjolske kao i posjet premijera Plenkovića Španjolskoj iduće godine.
 
"Španjolska želi još uže surađivati s Hrvatskom", zaključio je Sanchez i još jednom zahvalio na pozivu.


 
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković