Plenković: Imamo strategiju za borbu protiv koronavirusa i ona daje rezultate

Premijer Andrej Plenković rekao je danas da Vlada ima strategiju za borbu protiv koronavirusa i ona daje rezultate, poručivši da oporbeni SDP od veljače želi pravno udariti na ustavnost i zakonitost onoga što radi i Vlada i Stožer civilne zaštite RH.

Imamo strategiju i ona polučuje rezultate. Oporba danas želi biti dio onih koji nam žele nametnuti temu 'policijskog sata' i izrazito restriktivnog lockdowna, s jasnim političkim ciljem da nam već sutra kažu: 'Kako ste vi to ograničili dodatno pravo ljudima ili kako ste doveli do još veće ekonomske ili financijske štete', istaknuo je premijer Plenković u izjavi novinarima u Hrvatskom saboru.

Poručio je kako neće nasjesti na zamke i počiniti pogreške kakve bi netko drugi htio da naprave.

Upitan za komentar tvrdnje predsjednika SDP-a Peđe Grbina da Vlada nema strategiju za borbu protiv koronavirusa, premijer Plenković je rekao kako je Grbin, kao i drugi čelnici SDP-a, jedan od "sportaša" prijavitelja Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa. Dodao je kako Grbin, osim toga,  "spada i u onu skupinu ljudi koji su se toliko potrudili da su čak radili podneske prema Ustavnom sudu, da sruše cijelu aktivnost Vlade i Stožera civilne zaštite RH i dovedu u pitanje zakonitost i ustavnost" borbe protiv epidemije.

Plenković je rekao i da Grbin dolazi iz stranke u kojoj je njegov prethodnik (Davor Bernardič) na proljeće govorio o tome da ćemo imati 400.000 izgubljenih radnih  mjesta tj. nezaposlenih, a što se nije dogodilo.

 Naglasio je kako je SDP od veljače do danas prvo želio pravno udariti na ustavnost i zakonitost onoga što radi Vlada i Stožer civilne zaštite RH. "To je bila prva operacija koja traje još uvijek, i još neki plaču za odlukom Ustavnog suda", poručio je Plenković.

Dodao je kako je druga operacija SDP-a bila dovođenje u pitanje sposobnosti Vlade da osigura svu zaštitnu opremu zdravstvenom sustavu.

 Premijer je pri tom naglasio da nije SDP bio taj koji je osigurao opremu za bolnice, za KBC-ove, domove za starije i nemoćne i sl., već je to osigurala hrvatska Vlada na sve moguće načine, uključivši i njegove direktne razgovore s kineskim premijerom.

Vlada osigurala da proračun funkcionira 

Plenković je podsjetio i da je SDP najavljivao ekonomski kolaps, gubljenje radnih mjesta i rušenje proračuna.

"No, za razliku od njih, mi koji kao 'nemamo strategiju', uložili smo 8,1 milijardu kuna u očuvanje radnih mjesta u privatnom sektoru. Mi koji kao 'nemamo strategiju' smo omogućili financiranje tvrtkama u ovim okolnostima da premoste ovu tešku ekonomsku situaciju - što kroz HABOR, što kroz HAMAG", naglasio je.

Također, podsjetio je i da je Vlada, koja kao 'nema stretegiju', omogućila da svi u državnom i javnom sektoru prime plaće, svi prime mirovine. Osigurali smo da proračun funkcionira, donijeli smo Hrvatskoj financijsku polugu u idućih deset godine u iznosu od 24,2 milijarde eura i sl., istaknuo je Plenković.

Premijer je ponovio i kako brojevi novozaraženih osoba u odnosu na prošli tjedan, i danas daju određene naznake da  su poduzetim mjerama uspjeli imati rast broja novozaraženih od samo jedan posto u tjedan dana tj. sporiji je nego što je bio.

"Nažalost, mi ćemo efekte tog naglijeg rasta prethodnih tjedana osjećati u danima koji su pred nama. To će se osobito vidjeti u brojevima hospitaliziranih, u broju onih koji su na respiratorima i, nažalost, u broju umrlih sugrađana", kazao je.

No, istaknuo je, to ne znači da je naš zdravstveni sustav ugrožen, imamo dovoljan broj liječnika, medicinskih sestara, bolnica i respiratora. Poručio je i da ondje gdje bude nedostajalo respiratora, dostavit će im se oni koji su na raspolaganju.

Premijer je ocijenio i kako živimo u "godini bez presedana", jer se nitko od nas zbog pandemije koronavirusom nije susreo s tako velikom krizom. Zbog toga se sve mijenja iz korijena vezano uz funkcioniranje bilo koji aspekta društvenog života, pa i upravljanja krizom, dodao je.  

Upitan za komentar prosvjeda zaposlenika u KB Dubrava te jesu li zakasnili s potrebnim mjerama,  Plenković rekao je da je KB Dubrava identificirana kao bolnica za COVID pacijente jer je najkvalitetnija, najbolja i i najmodernija bolnica u Zagrebu, u kojoj su najbolji tehnički uvjeti za liječenje oboljelih od oboljelih koronavirusom. 

Smatra kako nije točno da su u toj bolnici nehumani uvjeti i da je ona katastrofalna.

Dodao je i da je zamolio ministra zdravstva Vili Beroša da to ispita te će mu o tome temeljito referirati.  
 


Izvor: Hina  
   

Pisane vijesti