Plenković na sjednici GSV-a o postignućima Vlade i ciljevima za iduće razdoblje

  • Slika /Vijesti/2024/Lipanj/19_lipnja/VRH_3290.jpg

Premijer Andrej Plenković se na sjednici GSV-a osvrnuo na dosadašnja postignuća Vlade u jačanju gospodarstva i standarda građana. Kazao je da uz rekordnu zaposlenost, posebno ohrabruje rast plaća i mirovina. Za iduće razdoblje najavio je otvaranje 125 tisuća novih radnih mjesta, dostizanje 82 posto prosječne razvijenosti Europske unije, rast kreditnog rejtinga na A razinu, uvođenje registra stanovništva, prosječnu neto plaću od 1.600 eura te minimalnu bruto plaću od 1.250 eura.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na sjednici Gospodarsko-socijalnoga vijeća u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

U uvodnom govoru, premijer je kazao da je u prvih osam godina ostvaren visok stupanj razumijevanja, dijaloga i uspješne tripartitne suradnje.

Osvrnuo se na dosadašnja postignuća Vlade u jačanju gospodarstva i standarda građana, rekavši da uz rekordnu zaposlenost, posebno ohrabruje rast plaća i mirovina.

Kad je riječ o ciljevima za iduće razdoblje, premijer je najavio osnivanje Ureda za socijalno partnerstvo, dostizanje 82 posto prosječne razvijenosti Europske unije, rast kreditnog rejtinga na A razinu, uvođenje registra stanovništva, prosječnu neto plaću od 1.600 eura te minimalnu bruto plaću od 1.250 eura. 

Potaknut ćemo, rekao je, otvaranje 125 tisuća novih radnih mjesta i dostići stopu zaposlenosti od 75 posto za što ćemo uložiti 700 milijuna eura putem mjera aktivne politike zapošljavanja.

Dodao je da će se stopa nezaposlenosti smanjiti ispod 5 posto te da će Vlada nastaviti s politikom poticanja zapošljavanja osoba s invaliditetom, za što će se osigurati više od 100 milijuna eura.

Obrazovni sustav, kazao je Plenković, nastavljamo unaprjeđivati ulaganjem 1,5 milijarda eura u osnovne škole čime ćemo omogućit pohađanje nastave u jednoj smjeni od školske godine 2027./2028.

Nacionalna stambena politika uskoro tema posebne sjednice GSV-a

U izjavama nakon sjednice, predsjednik GSV-a Krešimir Sever rekao je da će se Vlada u idućem razdoblju više orijentirat prema izgradnji javnih stanova za najam, koji bi omogućili priuštivo stanovanje onima koji su za to zainteresirani, osobito su to mladi. 

Dodao je da će nacionalna stambena politika uskoro biti tema posebne sjednice GSV-a.

Od jeseni aplikacija "e-kolektivni ugovori"

Ove jeseni javnosti će biti predstavljena aplikacija "e-kolektivni ugovori" koja će na mjesečnoj razini ažurirati podatke o broju potpisanih kolektivnih ugovora i postotku radnika koji su njima pokriveni, najavio je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić.

"Svi potpisnici kolektivnih ugovora bit će pozvani da dostave ugovore u ovu aplikaciju, kako bismo znali koliko točno iznosi stopa pokrivenosti hrvatskih radnika kolektivnim ugovorom. Podatak koji se često ponavlja, onaj o 40 do 45 posto, temelji se na akademskim istraživanjima prije nekoliko godina", kazao je.

Spomenuta aplikacija najprije će biti predstavljena socijalnim partnerima, i to već početkom srpnja, dodao je Piletić.

"To će biti polazna osnova za izradu Akcijskog plana za promoviranje kolektivnih ugovora koji ćemo morati donijeti nakon što izmijenimo Zakon o minimalnoj plaći", poručio je ministar. 

Osnivanje vladina Ureda za socijalno partnerstvo

Na dnevnom redu sjednice GSV-a bilo je i osnivanje vladina Ureda za socijalno partnerstvo.

"U izradu uredbe o samom ustrojstvu i djelokrugu rada definitivno ćemo uključiti predstavnike sindikata i poslodavaca", rekao je Piletić. 

Dopredsjednik GSV-a iz redova predstavnika poslodavaca Ivan Mišetić kao ključne teme naveo je demografiju, obrazovanje i reformu poreznog sustava, s naglaskom na rasterećenje rada.

"Mladima treba pružiti pristup tehnologiji i obrazovanju te dati im priliku. Drugi važan cilj je konkurentnost nacionalnog gospodarstva i inovacije, što opet ima veze s obrazovanjem i mladima", zaključio je Mišetić.

Izvor: Vlada/Hina


Pisane vijesti