Plenković: Nema sjednice Vlade da nismo dali neki oblik pomoći Ukrajini

Slika /Vijesti/2022/04 travanj/08 travnja/VRH_0997 (1).jpg

Premijer Plenković je u izjavi za medije izvijestio da se očekuje da će ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica u četvrtak na sjednici Vlade predložiti imenovanje povjerenika za Grad Split.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković kazao je u izjavi za medije nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a da je već sada zabranjen pozdrav "Za dom spremni". Za izjavu Matka Raosa u Splitu rekao je da je bila nepromišljena i neprimjerena.
Podsjetio je da se od Raosove izjave Ministarstvo još jučer ogradilo. 

Za Raosa je rekao da nije bio Vladin predstavnik. "To nije nikakav stav Vlade, niti bilo koga u Vladi", istaknuo je.

„Što se tiče zabrane tog pokliča, on je već danas suprotan hrvatskom Ustavu i zakonu, stvar je samo kako to primjenjuju pojedini sudovi, a na Vrhovnom je sudu da ujednače praksu“, izjavio je Plenković.

Rat u Ukrajini utječe na sve moguće globalne procese

Upitan za komentar da je Svjetska banka snizila prognoze rasta hrvatskog BDP-a, Plenković je odgovorio kako rat u Ukrajini utječe na sve moguće globalne procese, lance opskrbe i rast cijena energenata. Pri tome se Hrvatska, kazao je, suočava i s onim sa čime se suočava cijeli svijet i Europa.

Naglasio je i da je Vlada u dosadašnjem dijelu mandata kada je god trebalo intervencionistički reagirala, vodila računa o radnim mjestima te očuvanju gospodarstva. Smatra i da su globalni trendovi sada drugačiji nego što bi bili da je covid jenjao i da nema ruske agresije na Ukrajinu.
Plenković je, na novinarski upit, kazao i da danas na sjednici vodstva stranke nisu razgovarali o rekonstrukciji Vlade.

"Ako smatramo da treba - da, ako smatramo da ne treba - ne", odgovorio je Plenković hoće li Vlada ovaj tjedan odgovoriti na Mostovu inicijativu o opozivu tri člana Vlade.

Plenković je izvijestio da se očekuje da će ministar pravosuđa Ivan Malenica u četvrtak na sjednici Vlade predložiti imenovanje povjerenika za Grad Split.

Na pitanje novinara planira li posjetiti Kijev, premijer Plenković odgovorio je da je u Kijevu bio početkom prosinca.

„Moji su dojmovi tada bili vrlo jasni. Ono što sam tada stekao kao osjećaj da će se dogoditi temeljem razgovora koje sam imao s ukrajinskim dužnosnicima, nažalost se i obistinilo, a o tome sam govorio na Europskom vijeću“, rekao je.

„Kada procijenimo da ponovno treba dati takvu vrstu potpore – a mi je dajemo praktički svaki dan, nema sjednice Vlade da nismo dali neki oblik pomoći – doći će i to na dnevni red“, dodao je.

O izborima u Francuskoj

Premijer Plenković uvjeren je da će u drugom krugu francuskih predsjedničkih izbora aktualni čelnik Emmanuel Macron pobijediti Marine Le Pen.

Premijer je pitanja o budućim odnosima s Francuskom u slučaju pobjede Le Pen nazvao hipotetskima jer će u drugom krugu pobijediti Macron koji nakon izbora u nedjelju ima solidnu prednost.

Plenković je rekao kako Macronu, koji je u studenom prošle godine boravio u Zagrebu, u prilog idu sve ankete koje su izašle nakon rezultata prvog kruga izbora. 

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti