Plenković obiteljima nestalih: Vlada je uz vas, nećemo stati tragati za 1.858 nestalih u Domovinskom ratu

  • Slika /Vijesti/2021/kolovoz/30 kolovoza/VRH_2818 (1).png

Premijer Andrej Plenković ustvrdio je danas da će Vlada i dalje ustrajati na rješavanju pitanja nestalih osoba. To je naša obveza i izraz dubokoga poštovanja prema njihovoj žrtvi, prema patnjama njihovih obitelji, ali i prema hrvatskom društvu u cjelini jer samo društvo koje poštuje svoje žrtve i svoju prošlost može na dobrim temeljima graditi svoju budućnost, poručio je. 

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas u Glini na svečanom obilježavanju Međunarodnog dana nestalih osoba i Dana sjećanja na nestale osobe u Domovinskom ratu.

Govor predsjednika Vlade, nakon uvodnih pozdrava, donosimo u cijelosti.

"Zahvaljujem Savezu udruga obitelji zatočenih i nestalih što su ove godine za mjesto središnjega obilježavanja Međunarodnog dana nestalih osoba i Dana sjećanja na nestale osobe u Domovinskom ratu odabrali Glinu.

Uz činjenicu da je područje Banovine opustošeno u velikosrpskoj agresiji Miloševićevoga režima, da su mnoge rane još otvorene, brojne sudbine i dalje neriješene, ovo je i snažna poruka zajedništva i solidarnosti u patnji sa stanovništvom ovoga kraja pogođenoga razornim potresom.

Ministarstvo hrvatskih branitelja uz čvrstu potporu Vlade i dalje će ustrajati na rješavanju pitanja nestalih osoba.

To je naša obveza i izraz dubokoga poštovanja prema njihovoj žrtvi, prema patnjama njihovih obitelji, ali i prema hrvatskom društvu u cjelini jer samo društvo koje poštuje svoje žrtve i svoju prošlost može na dobrim temeljima graditi svoju budućnost.  

Danas odajemo priznanje vama, obiteljima s kojima duboko suosjećamo, i pažljivo smo slušali i čuli vaše poruke, jer i nakon brojnih ratnih trauma, vi s nestrpljenjem očekujete istinu o sudbini svoje djece, braće, svojih roditelja, supružnika.  

Sama činjenica da smo se 26 godina od završetka rata okupili ovim povodom ukazuje na svu težinu i složenost pitanja nestalih osoba i na njegovu nedovršenost.

Životi žrtava Domovinskog rata cijena su demokracije i slobode koju danas imamo

Nažalost, tako je nakon mnogih ratova i mnogih sukoba, a takav je slučaj i nakon Domovinskoga rata.

No, to ukazuje i na ustrajnost da riješimo ovaj problem i današnje okupljanje svjedoči i o još uvijek prisutnoj boli u srcima svih koji su u ratnim zbivanjima izgubili člana obitelji.

Nažalost, nasilna odvođenja u velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku, praćena su sustavnim i grubim kršenjima temeljnih ljudskih prava – prisilnim zatočenjem, poniženju, zlostavljanju, torturi, neljudskim postupanjima te na koncu i oduzimanjem života.

O tome svjedoče ekshumirane žrtve – žene i muškarci, djeca i nemoćne starije osobe.

Samo na području ove, Sisačko-moslavačke, županije dosad su pronađene 44 masovne grobnice te su iz njih ekshumirani posmrtni ostaci.

Hrvatska ne smije nikad zaboraviti razmjere stradavanja ne samo Banovine, nego i drugih krajeva opustošenih u Domovinskom ratu.

Sve te žrtve trebaju biti duboko utkane u kolektivno pamćenje hrvatskoga naroda, jer njihovi životi cijena su demokracije i slobode koju danas imamo.

Dobro smo čuli poruku obitelji nestalih osoba

Zato smo vas, draga Sandra, dobro čuli, i nismo među onima koji će reći da ova tema nije aktualna, niti da ova tema nije važna, niti ćemo sa nerazumijevanjem proći pored vaše boli i vaše trajne patnje jer vaši najmiliji nisu bili uz vas u najbitnijim trenucima vašeg života. Dobro smo čuli tu poruku.

Stoga je važno da naše mlade generacije, kroz obrazovni sustav, kroz predan rad svih institucija, shvate i razumiju žrtvi koju su podnijeli hrvatski branitelji, stradanja koja su podnijeli i hrvatski  civili jer bez njihove žrtve danas ne bi bilo slobodne Hrvatske, ne bi bilo demokracije, ne bi bilo naših institucija.

Vlada je uz vas i bit će uz vas.

Tomo Medved, kao zapovjednik Tigrova, kao ministar hrvatskih branitelja, kao potpredsjednik hrvatske Vlade, s vama komunicira praktički stalno.

To čini sa srcem, to čini s razumijevanjem, ali čini uime cijele hrvatske Vlade.

Do sada, u našem mandatu 2016. do danas mi smo prikupili saznanja o 277 mogućih mjesta masovnih i pojedinačnih grobnica, proveli smo terenska istraživanja na 251 mjestu i tako su pronađeni i ekshumirani posmrtni ostaci ukupno 143 osobe, a završno su identificirani posmrtni ostaci 190 žrtava te pokopani prema željama obitelji.

Rezultati su tu, no nažalost ne onoliko koliki bismo htjeli.

U cijelosti smo unaprijedili metodologiju rada, kako u provedbi terenskih aktivnosti tako i u obradi i identifikaciji posmrtnih ostataka, uloženo je  5 milijuna kuna u podizanje sposobnosti Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku, osnažili smo sustav za traženje nestalih osoba jačanjem međuresorne suradnje i ljudskih resursa, poboljšali smo i suradnju s udrugama obitelji nestalih kako bi zajedničkim djelovanjem unaprijedili dolazak do zajedničkoga cilja.  

Stoga cijenim svu komunikaciju koju imate s Ministarstvom hrvatskih branitelja.

Svaka četvrta nestala osoba u Domovinskom ratu je s područja Sisačko-moslavačke županije

Unaprijedili smo statusna prava obitelji nestalih hrvatskih branitelja i civilnih stradalnika iz Domovinskoga rata.

To smo postigli donošenjem Zakona o hrvatskim braniteljima kao i Zakona o civilnim žrtvama iz Domovinskog rata.

Naravno, tu je i za vas najbitniji zakon -  Zakon o osobama nestalim u Domovinskom ratu.

Cijeli zakonodavni okvir je tu, a konkretna programska i operativna aktivnost se odvija.  

Nećemo stati tragati za 1.858 nestalih i smrtno stradalih osoba u Domovinskom ratu za koje ne znamo mjesto ukopa.

Čak njih 481 odnosno svaki četvrti nestao je na području upravo ove, Sisačko-moslavačke, županije.

Brojni su grobovi, nažalost, još uvijek skriveni velom šutnje.

Nedostatak informacija otežava značajniji napredak, ali mi unatoč tome nećemo posustati.

Sve naše međuresorne službe maksimalno su uključene u ovaj proces.

Znamo da je najbitniji element da oni koji imaju saznanja ih podijele s institucijama, bilo da žive u Hrvatskoj ili su van naših granica.

S ponosom i zahvalnošću prisjećamo se hrabrih majki Bedema ljubavi

Stoga ćemo inzistirati u dijalogu sa Srbijom da informacije koje imaju u arhivima ne budu samo donošenje recikliranih saznanja koje je hrvatska država već imala, nego da to budu nove, svježe, konkretne informacije koje će olakšati rješavanje pitanja nestalih osoba. Te teme su uvijek na dnevnom redu bilateralnih razgovora. I nećemo stati dok se ovaj problem ne riješi.

Stoga, neka ovaj Dan sjećanja na osobe nestale u Domovinskom ratu ne bude samo spomendan, nego i dan zova savjesti kako bi pitanje – gdje su naši najmiliji? – koje muči tolike hrvatske obitelji napokon dobilo svoj odgovor.

Ovo bolno pitanje poprima poseban značaj danas, na 30. obljetnicu masovnog okupljanja Zagrepčana i Bedema ljubavi na Krešimirovom trgu, pred tadašnju zgradu V. vojne oblasti JNA, u sam osvit rata.

Danas još jače odjekuju snažne poruke povijesnog govora Vlade Gotovca koji je tada dalekovidno najavio kako će agresorski generali "umrijeti u pustoši svog mrtvog srca" i da će ih se sramiti njihove obitelji, "jer su uništavali tuđe obitelji", vaše obitelji.

I zato se na današnji dan, 30 godina kasnije, s ponosom i zahvalnošću prisjećamo i svih hrabrih majki Bedema ljubavi, kao i svih naših nestalih koji "snagom svoje ljubavi i snagom svog dostojanstva" zauvijek žive u našim srcima! I zahvalni smo im na slobodi koju su nam pružili.

Hvala vam."

Pisane vijesti | Andrej Plenković