Plenković: Pokaže li se potreba bit će poduzete strože mjere

  • Slika /Vijesti/2020/03 ožujak/15 ožujka/HN20200315495847.JPG

Danas je u Banskim dvorima održan još jedan sastanak predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i ministara s članovima Nacionalnog stožera Civilne zaštite. Po završetku sastanka premijer je o donesenim zaključcima izvijestio javnost.

''Ministar Beroš izvijestio nas je o trenutnom broju zaraženih koronavirusom, trenutno ih je 49. Ministar Božinović nas je izvijestio o dogovorima sa susjednim zemljama kojima se dogovorila prohodnost na graničnim prijelazima. Nastojmo normalizirati promet, ujedno vodeći računa o svim sigurnosnim aspektima'', rekao je Plenković.

Premijer je kazao da je danas razgovarao i s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen o ''europskom odgovoru na kontekst epidemije koronavirusa''. Izvijestio ju je također o jučer donesenoj Vladinoj mjeri koja se odnosi na vraćanje cijena na razinu od 30. siječnja za određenu skupinu proizvoda.

Naglasio je da ministar zdravstva Vili Beroš, epidemiolozi, drugi zdravstveni djelatnici kao i Nacionalni stožer Civilne zaštite kontinuirano daju sugestije na koji se način pripremati za eventualne daljnje faze, te da se razrađuju sve moguće opcije za razne scenarije koji mogu biti pred nama.

"Respiratorni centar u Zagrebu će biti KB Dubrava u slučaju većih potreba koje ne bi mogla apsorbirati Klinika za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević", kazao je Plenković.

''Prošli smo cijeli set zakonskih prijedloga i drugih mjera koje će Vlada, najvjerojatnije na sjednici u utorak, usvojiti. Sutra imamo još jedan radni dan tijekom kojeg će resori dogovoriti i dati svoja mišljenja za otprilike 13 zakonskih prijedloga u ovom trenutku iz domene ministarstava financija, rada, turizma, gospodarstva i poljoprivrede – resora koji su najrelevantniji – i tu bismo išli s mjerama potpore gospodarstvu da sve bude zakonito i pravovremeno'', izvijestio je premijer.

Sastanku  u Vladi prisustvovao je i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković kako bi se postigla što bolja i što brža komunikacija između Vlade i Sabora. Na taj način omogućit će se sazivanje sjednice Sabora i predstavljanje zakonskih prijedloga kako bi mogli biti usvojeni sukladno hitnoj proceduri.

''To je sukus naših današnjih aktivnosti, popodne će se nastaviti aktivnosti Stožera gdje će potpredsjednik Vlade Božinović dalje informirati javnost o eventualnim novim zbivanjima i situaciji s ovim virusom'', zaključio je Plenković.

Članovi Vlade i Kriznog stožera koji su prisustvovali današnjem sastanku u podne su se s prozora Banskih dvora odazvali gromoglasnim pljeskom akciji ''zahvale aplauzom'' svim zaposlenicima medicinskog sektora koji neumorno rade na sprječavanju širenja koronavirusa.

Dinamika širenja zaraze u Hrvatskoj je umjerena

Ranije jutros predsjednik Vlade poručio je da se poduzimaju sve mjere protiv širenja epidemije koronavirusa koje su primjerene u ovom trenutku, a pokaže li se potreba za strožim mjerama sigurno će ih se poduzeti, ali će se osigurati normalno funkcioniranje života.

Ustvrdio je da je dinamika širenja zaraze kod nas umjerena pa se može slijediti zaražene osobe, a presudan je bio vanjski faktor, odnosno dolazak zaraženih iz drugih zemalja u kojima je epidemija raširenija.

„Zato poduzimamo sve mjere primjerene trenutku, ako dođe do situacije u kojoj treba poduzimati neke snažnije mjere mi ćemo ih sigurno poduzeti", rekao je premijer naglasivši da je sigurnost hrvatskih građana najbitnija.

Pripravni smo za sve izazove

Upitan što ako se u Hrvatskoj potvrdi lokalni prijenos bolesti, premijer je rekao da razmatraju sve okolnosti i da će mjere biti proporcionalne razvoju situacije.

''Ovisno o tome u kojem gradu i kojem opsegu će se pojaviti, nastojat ćemo osigurati sve za normalno funkcioniranje života, što je zadaća vlasti i s druge strane voditi računa o zdravstvenoj sigurnosti'', rekao je Plenković dodavši i da nije isključeno da će se i sam, zajedno sa svojim timom, testirati na virus.

Premijer je naglasio da su pripravni za izazove s kojima se cijela nacija suočava.

Za mogućnost zatvaranja granica rekao je da će vidjeti što će učiniti, napomenuvši da u ovom trenutku to rade mnoge zemlje.

Ne želimo nepotrebno dizanje cijena

Za sinoćnju izvanrednu telefonsku sjednicu Vlade koja je ograničila cijene određenih proizvoda, Plenković je rekao da su je održali jer su uočili diskrepancije u cijenama nekih proizvoda, a ne žele da dođe do nepotrebnog dizanja cijena.

''Uočili smo određene diskrepancije u cijenama nekih proizvoda, ne želimo da u ovim okolnostima dođe do nepotrebnog dizanja cijena i stoga je Vlada donijela ovu odluku. Uvjeren sam da će se većina proizvođača i trgovaca ponašati solidarno, odnosno sukladno okolnostima i primjereno potrebama hrvatskih građana'', rekao je.

Za praćenje cijena zadužen je Državni inspektorat, a najvišom cijenom smatra se ona od 30. siječnja kada je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila ovu zaraznu bolest javnozdravstvenom prijetnjom od međunarodnog značaja.

Premijer je sve građane pozvao da se odgovorno ponašaju, budu samodisciplinirani  i slušaju preporuke epidemiologa i zdravstvenih djelatnika.
 

Izvor: Hina / Vlada



Pisane vijesti | Andrej Plenković