Plenković: Protiv covida možemo se boriti samo svi zajedno jer on pogađa sve

Slika /Vijesti/2021/studeni/11 studenoga/VRH_4024 (2).png

Premijer Andrej Plenković, govoreći o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj, istaknuo je da od 66 nažalost preminulih osoba u proteklih 24 sata, njih 50 nije bilo cijepljeno niti jednom dozom. Posebno je alarmantan podatak, upozorio je premijer, da od osam najmlađih od 66 preminulih, u dobi između 48 i 59 godina, nitko nije bio cijepljen. "Taj podatak još jednom govori koliko je važno da se intenzivira cijepljenje", poručio je premijer istaknuvši da se u protekla dva dana prvom dozom cijepilo preko 32 tisuće građana.

Otvarajući današnju, 84. sjednicu Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na aktualne teme u proteklome tjednu.
 
Govoreći o trenutnoj epidemiološkoj situaciji, istaknuo je da Hrvatska i danas bilježi vrlo visoko broj novozaraženih, a nažalost i 66 preminulih osoba, što govori koliko je intenzivan ovaj četvrti val epidemije.
 
Istaknuo je pritom važan podatak – naime, od 66 preminulih, 50 nije bilo cijepljeno niti jednom dozom, dvoje samo jednim, a 14 sa obje. Dodao je da su osobe koje su bile cijepljene, a nažalost su preminule, uglavnom starije dobi s  komorbiditetima.
 
Posebno je alarmantan podatak, upozorio je premijer, da od osam najmlađih od 66 preminulih, u dobi između 48 i 59 godina, nitko nije bio cijepljen.
 
"Taj podatak još jednom govori koliko je važno da se intenzivira cijepljenje", poručio je premijer upozorivši da ova bolest ne bira koga će pogoditi.
 
"Naša privrženost osobnim slobodama mora ići u korak s odgovornošću i solidarnošću", istaknuo je poručivši kako se radi o kolektivnom naporu.
 
Covid-potvrde još jedan pokušaj da se dodatno zaštiti zdravlje građana
 
Još je jednom poslao poruku svim građanima da se protiv covida možemo boriti samo svi zajedno jer on pogađa sve.
 
Na tom se tragu, kao što je najavljeno, od ponedjeljka uvode covid-potvrde za ulazak u javne ustanove i državne institucije, što je još jedan pokušaj da se dodatno zaštiti zdravlje građana, kao i da se potakne one koji još dvoje na cijepljenje.
 
Pojasnio je da covid-potvrda ima tri elementa – cijepljenje, preboljenje ili testiranje.
 
Još je jednom podsjetio da je i cijepljenje i testiranje besplatno, stoga bi prilagodba na covid-potvrde, koje su već u uvedene u sustave zdravstva i socijalne skrbi, trebale biti rutina.
 
Naveo je i da je dosada više od dva milijuna građana izvadilo covid-potvrde, a istodobno smo nadomak 2 milijuna cijepljenih građana, a proteklih nekoliko dana raste broj ljudi koji se cijepe prvom dozom. U protekla dva dana bilo ih je preko 32 tisuće, što znači da su vidjeli koliko je ovaj val intenzivan, poručio je premijer Plenković.
 
Za razliku od predsjednika Republike, Vlada vodi računa o svim segmentima funkcioniranja države
 
Od ostalih tema izdvojio je sjednice Vijeća za obranu i Vijeća za nacionalnu sigurnost, koje su održane prije dva dana.
 
Istaknuo je da je Vijeće za nacionalnu sigurnost, čiju je sjednicu inicirala Vlada, bilo sadržajno, kvalitetno, u visokom stupnju suglasnosti što se tiče stavova.
 
Sjednicu Vijeća za obranu ocijenio je dobrom – u smislu identificiranja stanja u Oružanim snagama – i divergentnim – u ocjeni toga stanja i ulaganja u Hrvatsku vojsku.
 
Premijer Plenković podsjetio je da, nakon rebalanasa, ove godine proračun MORH-a iznosi preko 7 milijardi kuna.
 
"U procesu smo nabave višenamjenskih borbenih aviona, a ulaganja idu u sve grane Hrvatske vojske. Privrženost Vlade, koja je bitna i ključna i zbog proračuna i zbog ulaganja, jačanju položaja Hrvatske vojske i naših obrambenih sposobnosti je jasna, kontinuirana i potvrđena konkretnim postignućima u zadnjih pet godina", istaknuo je premijer.
 
"Ulagat ćemo još, ali za razliku od drugih, konkretno mislim na predsjednika Republike, mi vodimo računa o svim resorima i svim segmentima funkcioniranja države. Kao što poštujemo hrvatskog vojnika, kao što poštujemo hrvatske branitelje, kao što poštujemo hrvatske policajce, brinemo i o zdravstvenom sustavu, brinemo o socijalnom sustavu, brinemo o infrastrukturi, brinemo o poljoprivredi, mislimo o kulturi, o školstvu, o obrazovanju, o svim mogućim temama koje su na dnevnom redu. I to je ta razlika između luksuza o forsiranju jednog malog segmenta ukupnog funkcioniranja i onih koji imaju puno širu odgovornost ", poručio je istaknuvši kako je siguran da većina javnosti to zna, razumije i vidi, a posebno zapovjednici Hrvatske vojske.
 
Posebno priznanje za Vladine  mjere očuvanja radnih mjesta
 
Od ostalih tema izdvojio je tradicionalno, 29. savjetovanje Hrvatskog društva ekonomista, na kojem je jučer predstavio ekonomsku politiku Vlade.
 
Predstavljeno je trenutno stanje ekonomskih pokazatelja, uz perspektivu aktivnosti u budućnosti.
 
Istaknuo je da Vlada stoji pri svojoj procjeni da će rast BDP-a u ovoj godini biti na razini od 9 posto, a bit će još dobrih vijesti u sljedećim danima o prognozama Hrvatske i gospodarskom oporavku, najavio je.
 
U tom je kontekstu naveo i važan projekt Deep Sea Terminala, odnosno koncesiju vrijednu 20,5 milijardi kuma, uz fiksnu koncesijsku naknadu od 2 milijuna kuna, koji će od Luke Rijeka učiniti najznačajniju luku za prekrcaj tereta u sjevernom Jadranu. To će, dodao je, predstavljati i poticaj za daljnja ulaganja, prije svega u nizinsku prugu i općenito u prometnu infrastrukturu.
 
Čestitao je svim dobitnicima Zlatne kune, a posebno ministru Aladroviću, cijelom tome sustavu i Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, koji su dobili posebno priznanje za sve što je Vlada učinila prošle godine u politici očuvanja radnih mjesta, a očuvano ih je 700 tisuća zahvaljujući pravodobnim mjerama koje je koristilo 120 tisuća poslodavaca. Za plaće i doprinose koji su otpušteni taj je iznos ukupno oko 17 milijardi kuna.
 
Klimatske promjene politička tema stoljeća
 
Na kraju je podsjetio da su nakon prošlotjedne sjednice Vlade, kao nastavak sudjelovanja na Konferenciji o klimatskim promjenama u Glasgowu, članovi Vlade sudjelovali u jednom "izrazito popularnom, informativnom, zanimljivom i sadržajnom" dijalogu s predstavnicima nevladine udruge Tatavaka.
 
Oni su im predstavili klimatski kolaž, u kojem se dobiva uvid u cjelinu problematike klimatskih promjena, koja će biti politička tema stoljeća, naglasio je premijer.
 
Iz obveze i prema generacijama danas, ali i prema mladim generacijama koje dolaze, istaknuo je premijer, svi moramo dati svoj doprinos da se smanji dinamika globalnoga zatopljenja.




Pisane vijesti | Andrej Plenković