Plenković: Turistička sezona je vrlo uspješna i iznad očekivanja

Slika /Vijesti/2021/kolovoz/19 kolovoz/VRH_1537 (2).jpg

Premijer Andrej Plenković istaknuo je danas da je turistička sezona vrlo uspješna, iznad očekivanja i u pogledu turističkih dolazaka i noćenja i prihoda te izrazio nadu da će hrvatska obala i dalje ostati u narančastoj boji na ECDC karti.

Otvarajući današnju, 72. sjednicu Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na nekoliko aktualnih tema u proteklim tjednima.
 
Izdvojio je sastanak s cijelim turističkim sektorom koji je održan prošloga tjedna u Opatiji, ocijenivši ga vrlo uspješnim.
 
Istaknuo je da je turistička sezona vrlo uspješna i iznad očekivanja i u pogledu dolazaka i u pogledu noćenja te prihoda i fiskalizacije.
 
"Srpanj i kolovoz su zasada bolji, kada je riječ o iznosima računa, nego 2019. što pokazuje da je sezona zaista jako dobra, a to je dobro za gospodarski oporavak", kazao je premijer Plenković.
 
Dodao je da su uspješnoj sezoni pridonijele i mjere epidemiološkog karaktera koje su omogućile da se, uz dobar i zdravi balans između zaštite zdravlja i funkcioniranja gospodarstva, prometa, društvenog života, obrazovanja i proizvodnje, turisti koji dolaze u Hrvatsku osjećaju sigurnima.
 
Izrazio je nadu da će i danas na karti ECDC-a hrvatska ostati u narančastom što će biti još jedan pouzdani signal za idućih tjedan dana.
 
Čak 80 posto građana preminulih od Covida nije bilo cijepljeno
 
U tom se kontekstu osvrnuo i na trenutnu epidemiološku situaciju kazavši da je broj novozaraženih i jučer i danas veći te apelirao na odgovornost svih i pridržavanje temeljnih mjera jer je virus i dalje prisutan.
 
Najavio je da će Hrvatska danas prijeći broj od 50 posto odraslih građana cijepljenih prvom dozom što je dobro iako, nažalost, sporije nego što se očekivalo.
 
"Nadamo se da će se nakon ljetne stanke određeni broj naših sugrađana ipak odlučiti za cijepljenje i da ćemo povećati taj broj. Cijepljenje je najbolja zaštita", poručio je i dodao da je od ukupnog broja preminulih građana od Covida-19 u proteklih nekoliko mjeseci njih 80 posto bilo necijepljeno.
 
Dodao je da je većina ljudi koji su preminuli, a bili su cijepljeni, bila teško bolesna s nizom komorbiditeta.
 
"Cijepljenje štiti od najtežih posljedica Covida i tu poruku moramo stalno ponavljati", istaknuo je.
 
Povratak hrvatskih državljana iz Afganistana potpuno uspješan, stabilizacija stanja u toj zemlji bit će ključna tema
 
Od ostalih tema izdvojio je situaciju u Afganistanu, zahvalivši svima koji su proteklih dana radili na tome da se svi hrvatski državljani evakuiraju iz te zemlje nakon što su talibani zauzeli Kabul i druge dijelove zemlje.
 
"Nastavljamo s našom otvorenošću da skrbimo i o onim Afganistancima koji su bili povezani bilo s hrvatskim kontingentom niz godina koji je boravio tamo bilo o ljudima koji su radili i podupirali napore međunarodne zajednice i Europske unije", kazao je.
 
Prva faza – povratak hrvatskih državljana kući – prošla je potpuno uspješno, dodao je, a druga faza – stabilizacija stanja i općenito daljnji razvoj odnosa s Afganistanom  - bit će ključna tema svih međunarodnih foruma.
 
Uložit će se maksimalni napori da se izbjegne scenarij iz 2015. odnosno novi izbjeglički val koji bi zasigurno onda došao i do granica EU i destabilizirao države članice.
 
Izrazio je žaljenje zbog neuspjeha projekta izgradnje države u Afganistanu koji je trajao dva desetljeća. 
 
Vlada vodi računa o onima koji su najzaslužniji za hrvatsku slobodu i dignitetu Domovinskog rata
 
Na kraju se osvrnuo i na sastanak s ratnim zapovjednicima na temu zamolnica koje su došle iz Bosne i Hercegovine.
 
 
Kazao je da će Ministarstva pravosuđa, koje je nadležno, detaljno proučiti dokumentaciju koja je došla. Kada Ministarstvo pripremi to izvješće, obavijestit će Vladu i nakon toga će se donositi odluke. 
 
"U svakom slučaju, Vlada vodi računa o nacionalnim interesima, o našim ratnim zapovjednicima, o oslobodilačkom karakteru vojno-redarstvene operacije Bljesak, naravno i Oluja. Vodit ćemo računa i o onima koji su najzaslužniji za hrvatsku slobodu i o onome na čemu je moderna Hrvatska utemeljena, a to je Domovinski rat i njegov dignitet", poručio je.



Pisane vijesti | Andrej Plenković