Plenković u Bruxellesu s von der Leyen, Sassolijem i Junckerom

  • Slika /Ilustracija za izjavu/Izjava-Brux.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković boravak u Bruxellesu započeo je sastankom s novoizabranom predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen. U izjavi za medije Plenković je kazao da se razgovaralo o nizu tema važnih za von der Leyen u ovom razdoblju tranzicije, pripremama za saslušanja povjerenika i o ulozi buduće potpredsjednice Europske komisije Dubravke Šuice, kao potpredsjednice EK za demokraciju i demografiju. 

„Razgovarali smo o pripremama za Europsko vijeće, osobito o temama koje su vezane za Brexit, aktivnostima finskog predsjedništva u vezi Višegodišnjeg financijskog okvira, dakle proračuna Europske unije za idućih sedam godina“, izvijestio je predsjednik Vlade.

Naglasio je da su ujedno predstavljeni prioriteti Hrvatske za vrijeme predsjedanja, kao i pripravnost Hrvatske da ukoliko dođe do prelijevanja pojedinih dosjea za vrijeme hrvatskog predsjedanja, odmah pristupi snažno i angažirano rješavati ta pitanja.

„Važno je da se proračun što prije usvoji kako bi operativni programi mogli funkcionirati već od 2021. godine“, rekao je. 

Prijateljska i otvorena suradnja

Premijer Plenković napomenuo je i da se razgovaralo o hrvatskim ambicijama za Schengen, kao i o aktivnostima vezanim za ERM 2, predfazi za prihvaćanje eura te o nizu drugih tema koje se odnose na redovite komunikacije. 

„U svakom slučaju, jedna dobra, prijateljska i otvorena suradnja te međusobna podrška i uvažavanje“, dodao je Plenković.

Novinare je zanimalo jesu li se od von der Leyen mogla čuti neka predviđanja u vezi Schengena. Predsjednik VladePlenković je odgovorio da je von der Leyen još u fazi priprema odnosno tranzicije.

„Glavni razgovor o toj temi imat ću s predsjednikom Junckerom za nekoliko sati pa ćemo se onda, vjerujem, vidjeti i nakon tog sastanka. Što se nas tiče, Odbor za Schengen je početkom rujna konstatirao da je Hrvatska ispunila svih osam cjelina, dakle brojne preporuke. Zaista smo napravili velike iskorake. 
 
Očekujemo da Kolegij povjerenika prihvati ono što se dogovorilo na nižim razinama, a sukladno postignućima i angažmanu koje smo poduzeli“, kazao je.

Preporuka do kraja Junckerova mandata

Plenković je naglasio da je Hrvatskoj bitno ono što je dogovoreno prigodom posjeta predsjednika EK Junckera Hrvatskoj, još početkom lipnja – da će Hrvatska do kraja njegova mandata dobiti preporuku.

„To je ono što nam je bitno u ovom trenutku, a kasnije ide druga faza“, dodao je. 

Na opasku novinara da je slovenski ministar vanjskih poslova i bivši premijer dao naslutiti da će na to Slovenija imati političke primjedbe, Plenković je kazao da će se politička pitanja otvarati na razini Vijeća, no ovo je stvar Europske komisije, stvar tehnike, kriterija koji su jednaki za sve. 

„Hrvatska je kriterije ispunila. S te strane očekujem da Kolegij povjerenika prihvati ono što su predložili povjerenici, a tu prije svega mislim na povjerenika Avramopoulosa“, rekao je.

Gong vodi kampanju u Europskom parlamentu protiv Dubravke Šuice

Što se tiče naše kandidatkinje za potpredsjednicu Europske komisije i povjerenice za demografiju i demokraciju Dubravke Šuice, premijer Plenković je podsjetio da je ona prošla saslušanje na Odboru za europske poslove Hrvatskog sabora.

„Tamo su zastupnici SDP-a postavljali ove teme, koje sada kao 'slučajno' baš reciklira GONG, koji se uvijek isključivo ijedino angažira na politici SDP-a. To je jedna lijeva nevladina organizacija, to je dobro da javnost zna,  koja radi sada jednu veliku kampanju, šalje dopise svim zastupnicima u Europskom parlamentu ne bi li na neki način poljuljali stav pojedinih zastupnika o hrvatskoj kandidatkinji“, kazao je, dodavši da kvazi-neovisni GONG radi oštru kampanju protiv buduće potpredsjednice Europske komisije iz Hrvatske.

„Postavljaju ista pitanja koje je postavljao zastupnik Grbin. Neki sam dan govorio o trbuhozborkama i trbuhozborcima, oni nastavljaju tu utakmicu svaki dan. Određene stvari se ne događaju spontano, već orkestrirano i namjerno. To sada namjerno i s punom odgovornošću govorim, da hrvatska javnost to zna“, istaknuo je.

Sve što je bitno u mirovinskoj reformi ostaje

Na pitanje o mirovinskoj reformi i hoće li se o tome u Bruxellesu razgovarati u sljedeća tri dana, predsjednik Vlade Plenković je naglasio da je to već pojasnio. „Ne vidim da će tu biti nekakvih posebnih tema, o tome možemo sutra razgovarati s potpredsjednikom EK Dombrovskisom koji prati europski semestar i ispunjavanje preporuka“, dodao je.
 
Podsjetio je da su sindikati prikupljali potpise za referendum upravo u vrijeme predizborne kampanje za Europski parlament.

„Dakle još jedan dokaz o 'spontanosti' ideje. 'Spontano' se skupljaju potpisi baš u vrijeme predizborne kampanje, da bi isti SDP-ovi zastupnici potpisivali da su protiv granice 67 godina, koju su Milanovićeva Vlada i gospodin Mrsić uveli u hrvatski pravni sustav. Imate sindikate koji nisu organizirali referendum u vrijeme kada se taj zakon donosio. Zašto nisu, neka objasne, neka kažu hrvatskoj javnosti“, rekao je Plenković.

Poručio je pritom da je mirovinska reforma u svojoj supstanci tu i sve što je bitno ostaje. 

„Mirovine su veće 11,5 posto u mandatu naše Vlade, nema diskriminacije za iste  umirovljenike, uloga i značaj mirovinskih fondova u uplate u II. stup veće, olakšan pristup III. stupu. Sve bitno smo napravili“, istaknuo je.

„Poslušali smo 700 tisuća građana, zakoni su u javnom savjetovanju, bit će na Vladi sredinom listopada i u jednom čitanju usvojeni u Hrvatskom saboru“, kazao je.

Izmjenama zakona onima koji žele omogućiti rad do 68 godine

Podsjetio je da je SDP promijenio to da se sa 67 godina ide u mirovinu od 2038. godine. „Sve što smo mi promijenili bilo je da to bude od 2033. godine. Ono što ćemo mi napraviti sada je promijeniti još šest zakona kojima će se omogućiti zaposlenicima da rade do 68 godine. I tu ćemo izbalansirati financijski učinak“, rekao je. 

Na pitanje o jučerašnjem sastanku koalicijskih partnera, Plenković je kazao da je to bio jedan sasvim normalan sastanak te da nije prvi put o povijesti Hrvatske da se koalicija nije sastala u Vladi. 

„Kukuriku koalicija je startala iz restorana, ne vidim da je tada bila drama“, zaključio je predsjednik Vlade Plenković.

Sastanak s Junckerom
 
Premijer Plenković u Bruxellesu se sastao i s predsjednikom Europske komisije Jean-Claude Junckerom. Razgovarali su o pristupanju Hrvatske Schengenu, Zakonu o razvoju grada Vukovara i Višegodišnjem financijskom okviru EU-a.

U priopćenju Komisije, navodi se kako je Juncker ponovio poziciju Komisije da Hrvatska treba postati punopravna članica Schengena i da Komisija dovršava ocjenu u tom smislu.
Juncker i Plenković razgovarali su i o "mogućim daljnjim mjerama potpore gradu Vukovaru".

Obojica su izrazila želju da se pregovori o proračunu EU-a završe što prije, a Juncker je zahvalio Hrvatskoj na njezinoj konstruktivnoj ulozi u pregovorima. 

Pisane vijesti | Andrej Plenković