Plenković: Vlada povećala proračun za znanost i obrazovanje za više od milijardu kuna

  • Slika /Vijesti/2019/05 Svibanj/02 svibnja/VERN/IMG_18021.jpg

Predsjednik hrvatske Vlade Plenković i bavarski premijer Söder sudjelovali su na okruglom stolu pod nazivom „Bavarska i Hrvatska kao znanstvena odredišta partneri u Europskoj uniji“ na veleučilištu Vern. Govorili su o znanstvenoj suradnji, razvoju akademskih resursa te jačanju akademske razmjene i gospodarskim inicijativama Hrvatske i Bavarske. 

Ulaganje u znanost, obrazovanje i inovacije ključ je uspjeha za napredak
 
"Poboljšanje konkurentnosti ulaganjem u znanost, obrazovanje i inovacije ključ je uspjeha za napredak Europske unije i svih zemalja članica na globalnom tržištu, rekao premijer Andrej Plenković.
 
"Ne može niti jedna zemlja loviti korak s dinamikom četvrte industrijske revolucije ukoliko ne lovi korak s područjem obrazovanja, znanosti i istraživanja. To je ključ uspjeha i jačanja konkurentnosti, poticanja inovativnosti i spajanja akademskog svijeta s gospodarstvom", kazao je u raspravi Plenković.
 
Dodao je da je ova Vlada povećala proračun za znanost i obrazovanje više od milijardu kuna. "To je 6,5 posto i to je jedna važna poruka. Izdvajamo sve više sredstava iz EU fondova za konkretne projekte u području znanosti i obrazovanja", rekao je, dodavši da će  na tom tragu ćemo i nastaviti.
 
"Hrvatska je, što se tiče znanosti, zemlja koja mora činiti velike iskorake i ako postoji područje za dodatna ulaganja, onda je to upravo taj segment", kazao je Plenković.
 
Razvoj tehnologija na području umjetne inteligencije i robotike
 
Söder je rekao kako je trenutno najvažnije razviti tehnologije na područjima umjetne inteligencije i robotike, ali i raditi na poboljšanju svih performansi tehnoloških inovacija.
 
"Moramo se potruditi da budemo pri vrhu razvoja, a ne da samo kupujemo proizvode drugih", rekao je Söder te naglasio kako se u razvoju digitalnih tehnologija može sudjelovati iz svih dijelova Europe, neovisno o mjestu. 
 
Plenković je kazao kako će se Vlada i nadležna ministarstva više usredotočiti upravo na područja znanosti i tehnologije te ulagati u hrvatska javna i privatna sveučilišta, a oni koji izlaze na tržište rada posjedovat će sva znanja globaliziranog svijeta danas, ne samo Europe. 
 
U Hrvatskoj bi se tako u STEM područje do 2020. trebalo uložiti 17 tisuća stipendija u vrijednosti od 180 milijuna kuna, rekao je premijer.
 
Važnost suradnje zemalja članica EU-a
 
Raspravu je zaključio zastupnik njemačkog saveznog parlamenta Bundestaga Florian Hahn te naglasio važnost suradnje zemalja članica EU-a u svrhu poboljšanja konkurentnosti na globalnom tržištu.
 
"Treba nam Europska unija koja će se brinuti o pitanjima koja nacionalne države ne mogu riješiti", rekao je Hahn te dodao kako države mogu ostati konkurentne samo ako intenziviraju inovacije.
 
Izvor: Hina / Vlada


Pisane vijesti | Andrej Plenković