Plenković za HRT: Svi ćemo s ponosom biti u Kninu

  • Slika /Vijesti/2020/08 Kolovoz/02 kolovoz/TVD2___tema_dana_frame_17186.png

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković u središnjem Dnevniku HRT-a je kazao da je prošli mjesec bio vrlo intenzivan. Naglasio je da je drugi dan nakon parlamentarnih izbora imao već većinu od 76 zastupnika u Hrvatskom saboru, te je dobio mandat od Predsjednika Republike za sastavljanje Vlade.

"Imali smo i povijesno Europsko vijeće na kojem smo za Hrvatsku donijeli 22 mlrd. eura za gospodarski oporavak u idućih sedam godina. Dan nakon toga je konstituiran Hrvatski sabor. Već 23. srpnja Vlada je dobila povjerenje, a 24. srpnja je bila sjednica Vlade te je upućen Zakon o obnovi grada Zagreba u Sabor, te je 31. srpnja već izglasan u prvom čitanju, kazao je Plenković.
 
Naglasio da će 5. kolovoza svi s ponosom biti u Kninu. Plenković je rekao da se zalagao i u prošlom mandatu Vlade da nacionalne manjine trebaju biti uz Vladu i biti njezin sastavni dio.
 
Suvremena Hrvatska riješila je svoje nacionalne zadaće
 
Dodao je da je dobra stvar za hrvatsko društvo da potpredsjednik Vlade Boris Milošević u ime SDSS-a dolazi u Knin.
 
Poručio je da je to dobro za odnose između Hrvata i srpske manjine osobito one u Hrvatskoj.
 
"Dobro je i u konačnici za odnose između Hrvatske i Srbije i dobra je poruka moderne i suvremene Hrvatske koja je riješila svoje nacionalne zadaće, poručio je hrvatski predsjednik Vlade.
 
Kazao je da dolazak Miloševića na 25. obljetnicu VRO Oluja pokazuje i jedinstven stav Vlade.
 
"Svi članovi i članice Vlade će biti u Kninu za 25. obljetnicu. To je poruka suočavanja s onim što se dogodilo proteklih 30 godina, dodao je.
 
Plenković je naglasio je je VRO Oluja bila pravno legitimna, vojno neizbježna, a politički nužna.
 
Vladin je cilj da mijenja odnose u hrvatskom društvu i s našim susjedima nabolje
 
Plenković je poručio da je cilj ove Vlade da mijenja odnose u hrvatskom društvu, te da mijenja odnose i s našim susjedima nabolje. Istaknuo je da je prošlo 25 godina od kraja rata te 22 godine od mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja.
 
Naglasio je da je odluka o dolasku Miloševića u Knin izrazito dobra i pozitivna. Dodao  je da vjeruje da će s vremenom razumjeti i u Beogradu zašto je ta odluka važna.
 
Predsjednik Vlade je kazao da potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved želi otići u Grubore i napraviti jedninu civilizacijsku gestu hrvatske Vlade te želi izraziti pijetet prema žrtvama u selu Grubori.
 
"To je važna politička gesta hrvatske Vlade", rekao je Plenković.
 
Poručio je da to nije nikakva trgovina već želi transformirati odnose i staviti ih na neke druge, nove, zdrave osnove.
 
"Činjenica da će tamo govoriti general Gotovina je jako dobro za Hrvatsku. Sjećamo se njegovih poruka nakon povratka iz Haaga. Rat je gotov, okrenimo se budućnosti. I uvjeren sam da on dijeli ovakav pristup i ovakav stav koji smo politički zauzeli povodom 25. obljetnice", kazao je.
Plenković je kazao da u cijeloj situaciji u pandemiji zaraze koronavirusom Vlada je radila i na promidžbi hrvatskog turizma. Posebno je zahvalio Ministarstvu turizma i Hrvatskoj turističkoj zajednici koji su se trudili komunicirati koliko je Hrvatska sigurna i to se pokazao dobro za turizam.
 
Očekuje nas aktivna radna jesen
 
Kazao je da očekuje aktivnu radnu jesen. Odluku o minimalnoj plaći i njenom povećanju donosi se na jesen, u listopadu, najkasnije studenom, da svi poslodavci mogu pripremiti svoje planove za poslovnu godinu. Rekao je da odluka stupa na snagu s 1. siječnjem.
 
"Što se tiče poreznih reformi, one će uvijek što se nas tiče stupati na snagu 1. siječnja 2021., dodao je.
 
Izvor: HRT / Vlada



Pisane vijesti