Plinofikacijom Rafinerije nafte Brod do poboljšanja kvalitete zraka u Slavonskom Brodu

Slika /Vijesti/2017/10 listopad/31 listopada/H20171031000753.jpg

Ministar zaštite okoliša i energetike Republike Hrvatske dr. sc. Tomislav Ćorić i ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić danas su u prostorijama Rafinerije nafte Brod u Brodu u Bosni i Hercegovini potpisali Protokol o suradnji na realizaciji projekta kojim će se omogućiti plinofikacija Rafinerije nafte Brod i doprinijeti poboljšanju kvalitete zraka u Slavonskom Brodu.

Uz ministra Ćorića u izaslanstvu RH su bili veleposlanik Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini mr. sc. Ivan Del Vechio i pomoćnik ministra Igor Čižmek, dok su u izaslanstvu Republike Srpske uz ministra Đokića bili predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, ministrica prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Srebrenka Golić te ministar za izbjegla i raseljena lica Davor Čordaš.

„Potpisivanjem ovog međunarodnog akta danas je otvoren prostor za plinofikaciju Rafinerije nafte Brod. Iz perspektive Vlade Republike Hrvatske, otvorena je mogućnost da se konačno riješi pitanje kvalitete zraka na području Slavonskog Broda. Veselimo se realizaciji ovog projekta i nadamo se da će se izvesti što je prije moguće“ – rekao je ministar Tomislav Ćorić.

Ovaj Protokol o suradnji kojim se omogućuje prelazak rafinerije s nafte na plin, rezultat je višegodišnjih napora Republike Hrvatske koji su ulagani kako bi se pronašlo rješenje kojim bi se zaustavilo prekogranično onečišćenje zraka uzrokovano radom rafinerije. Ponovnim pokretanjem rada Rafinerije nafte Brod u 2008. godini, naime, evidentirani su neugodni mirisi i pogoršanje kvalitete zraka na području Slavonskog Broda. Dosadašnje analize su pokazale kako je za visoku razinu sumporovodika najodgovornija upravo Rafinerija nafte Brod, a njezin je utjecaj, također, iznimno značajan i za druge onečišćujuće tvari koje utječu na kvalitetu zraka.

Radi toga je Vlada Republika Hrvatska u proteklom razdoblju kontinuirano, na razini resornih ministarstava, diplomatskim kanalima te u konačnici i na najvišoj političkoj razini nastojala s nadležnim tijelima Republike Srpske pronaći rješenje kojim bi se zaustavilo prekogranično onečišćenje zraka. Kao moguće i optimalno rješenje predložena je promjena pogonskog goriva rafinerije s nafte na plin.

Sve to doprinijelo je rješavanju problematike i odluci o plinofikaciji rafinerije. Obzirom da Rafinerija nafte Brod trenutno nema mogućnost opskrbe iz plinskog sustava Republike Srpske, a niti iz Bosne i Hercegovine jer on nije razvijen niti izgrađen na tom području, u izravnim pregovorima vlasnika Rafinerije nafte Brod te registriranog opskrbljivača plina u Republici Hrvatskoj, dogovoren je projekt kojim će se opskrba Rafinerije plinom riješiti njenim izravnim priključenjem na plinski transportni sustav Republike Hrvatske.

Vlada Republike Hrvatske je na 59. sjednici, koja je održana 5. listopada 2017. godine, prihvatila Nacrt Protokola o suradnji na realizaciji projekta čime je omogućeno današnje potpisivanje protokola.

Foto: Hina
Tekst: Ministarstvo zaštite okoliša i energetike

Pisane vijesti