Počela proslava 13. obljetnice "Bljeska"

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/pocela_proslava_13_obljetnice_bljeska.jpg
OKUČANI, 1. svibnja 2008. (Hina) - Budnicom u izvedbi Orkestra Hrvatske vojske ulicama Okučana te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Središnjeg križa u Spomen-parku hrvatskim vitezovima u Okučanima je jutros počelo obilježavanje 13. obljetnice vojno-redarstvene akcije "Bljesak".

Vijence su položili i svijeće zapalili predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić i predsjednik Vlade Ivo Sanader s izaslanstvom udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Počast poginulima za domovinu odala su i izaslanstva Oružanih snaga RH na čelu s načelnikom Glavnog stožera OSRH generalom-zbora Josipom Lucićem, Ravnateljstva policije na čelu s glavnim ravnateljem Marijanom Benkom, županijski i općinski dužnosnici te obitelji poginulih.

Program se nastavlja na Športsko-rekreativnom centru "Alojzije Stepinac" gdje će se nazočnima obratiti predsjednik Vlade Ivo Sanader, predsjednik Sabora Luka Bebić i predsjednik države Stjepan Mesić. Svečanost će završiti misom zadušnicom za sve poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata u crkvi Svetog Vida.

Vojno-redarstvena akcija "Bljesak" počela je 1. svibnja 1995. u 5.30 sati, završila je sljedeći dan poslije podne. Hrvatske snage oslobodile su zapadnu Slavoniju čime je označen početak procesa povratka hrvatskog suvereniteta u okvire međunarodno priznatih granica Republike Hrvatske. U akciji je sudjelovalo oko 16.000 hrvatskih vojnika i policajaca. Poginula su 42 branitelja, a 162 su ranjena. U samo 36 sati hrvatske su snage oslobodile 800 četvornih kilometara i uspostavile nadzor nad auto-cestom Zagreb-Lipovac te nad željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji.



Pisane vijesti