Počeo drugi dan Crans Montana Foruma

Specijalnim sastankom ministara turizma u četvrtak je, nakon zajedničkog radnog doručka, počeo drugi dan Crans Montana Foruma, koji se pod naslovom "Europske perspektive i regionalna suradnja" do petka održava u glavnom gradu Republike Hrvatske.

ZAGREB, 14. travnja 2005. (Hina) - Specijalnim sastankom ministara turizma u četvrtak je, nakon zajedničkog radnog doručka, počeo drugi dan Crans Montana Foruma, koji se pod naslovom "Europske perspektive i regionalna suradnja" do petka održava u glavnom gradu Republike Hrvatske.

Tom uglednom skupu svjetskih gospodarstvenika i političara, koji se prvi put održava u ovoj regiji, nazoči između 400 i 500 sudionika iz dvadesetak zemalja, koji će tijekom obimnog programa razgovarati o nizu tema, od širenja EU-a, gospodarstva i stabilnosti regije do promicanja demokracije i pitanja regionalne, europske i globalne suradnje.

Skup u zagrebačkom hotelu Westin u srijedu je službeno otvorio hrvatski premijer Ivo Sanader, a prvim okupljanjem je predsjedao Jean Paul Carteron, predsjednik i osnivač Crans Montana Foruma i Svjetskog Summita u Monacu.

"Projekt Europske unije od iznimnog je značenja za sve europske narode i mi želimo biti dio toga, jer projekt ujedinjene Europe ne može biti završen ako dio takve Europe nisu sve zemlje, pod uvjetom da prihvate i primjene standarde koji važe u Europi i da ih žive", rekao je Sanader.

"Ako mi očekujemo da počnu pregovori s EU, onda to znači da smo sigurni u to da u Hrvatskoj danas živimo europske standarde", ustvrdio je hrvatski premijer.

"Hrvatska treba Europu, ali i Europa treba Hrvatsku", kao i sve druge zemlje u regiji, kako bi uspješno završila građevinu koju je započela, rekao je Carteron, koji je 1989. utemeljio Crans Montana Forum.

Nakon sastanka ministara turizma, kojem predsjeda ministar mora, turizma, prometa i razvitka RH Božidar Kalmeta, stručnjaci bi trebali razgovarati o razvojnim perspektivama u turizmu i mogućnostima ulaganja u tu privrednu granu, a program obuhvaća i niz usporednih sekcija na kojima će se govoriti o zaštiti manjina, razvoju IT tehnologije i vladavini prava.

Središnji događaj prijepodneva bit će plenarna sjednica na temu "Proširenje Europe: Prema procesu pridruživanja 2007.", na kojoj je, među ostalima, najavljeno sudjelovanje premijera Sanadera i Fabrizija Barbassa, posebnog izaslanika povjerenika Europske komisije za proširenje Ollija Rehna.

Drugog dana Foruma predviđeno je još pet plenarnih sjednica, koje će se baviti najširim spektrom tema, od budućnosti transatlantskih odnosa, preko prometne povezanosti zapadne i jugoistočne Europe ili uloge parlamenata u procesu proširenja EU-a, do turizma i makroekonomskih izazova središnje i jugoistočne Europe.

Na usporednim će se sekcijama govoriti o poljoprivredi, prehrambenoj industriji i regionalnoj suradnji sučelice europskim integracijama, upravljanju razvojem velikih gradova, gospodarskoj suradnji s arapskim zemljama, poboljšanju informiranosti javnosti o sudjelovanju u europskim projektima i Europi kao jedinstvenom energetskom tržištu, uz naglasak na razvoj energetskog sektora jugoistočne Europe.

Drugi dan Crans Montana Foruma završit će službenim primanjem u Muzeju za umjetnost i obrt za sudionike konferencije pod pokroviteljstvom Grada Zagreba.



Pisane vijesti