Počeo sastanak ministara vanjskih poslova SEECP-a

Sastanak ministara vanjskih poslova suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) iznimno je važan i održava se u povijesnom trenutku za jugoistočnu Europu koja stoji na pragu svoje obnovljene zrelosti i suvremenosti, rekao je u petak ujutro u Zagrebu premijer Ivo Sanader otvarajući sastanak šefova diplomacija zemalja SEECP-a.

ZAGREB, 2. ožujka 2007. (Hina) - Sastanak ministara vanjskih poslova suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) iznimno je važan i održava se u povijesnom trenutku za jugoistočnu Europu koja stoji na pragu svoje obnovljene zrelosti i suvremenosti, rekao je u petak ujutro u Zagrebu premijer Ivo Sanader otvarajući sastanak šefova diplomacija zemalja SEECP-a.

"Kao predsjedavajuća zemlja SEECP-a, Hrvatska je prepoznala važnost sadašnjeg političkog trenutku u jugoistočnoj Europi, vrijeme stvarnog oblikovanja istinskog europskog karaktera regije. Bez sumnje europski i euroatlantski kapaciteti naše regije rastu i JI Europa stoji na pragu svoje obnovljene zrelosti i suvremenosti", rekao je Sanader u govoru.

Sastanak Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi održava se u okviru jednogodišnjeg hrvatskog predsjedanja SEECP-om, a ministri će razgovarati o stanju u regiji, pitanjima vezanima uz izlaznu strategiju Pakta o stabilnosti za jugoistočnu Europu te o ulozi SEECP-a kao političkog foruma koji će preuzeti vodeću ulogu u regionalnoj suradnji u jugoistočnoj Europi. Jedna od tema bit će i buduće sudjelovanje Crne Gore u Procesu suradnje u jugoistočnoj Europi te nastavak sudjelovanja Europske komisije i međunarodnih donatora u novim tijelima regionalne suradnje koja će zamijeniti Pakt o stabilnosti.

Sastanak se održava iza zatvorenih vrata, a po njegovu završetku ministri vanjskih poslova Trojke SEECP-a (Grčka, Hrvatska i Bugarska) održat će konferenciju za novinare.

Hrvatska je preuzela jednogodišnje predsjedanje SEECP-om 4. svibnja 2006. godine na sastanku predsjednika država i vlada u Solunu i predsjedat će do 11. svibnja ove godine, kada će na sastanku na vrhu SEECP-a u Zagrebu predsjedanje preuzeti Bugarska.

Ministri vanjskih poslova SEECP-a otvorit će u petak formalnu proceduru o predlaganju tajnika i sjedišta Vijeća za suradnju. Vijeće za suradnju bit će uspostavljeno na sastanku šefova država i vlada SEECP-a 11. svibnja u Zagrebu. Rad tajništva trebale bi financirati države regije, Europska komisija i zainteresirani donatori.

Sastanak ministara vanjskih poslova završit će usvajanjem zajedničke deklaracije koja će imati svoju političku dimenziju s procjenom situacije u jugoistočnoj Europi u svjetlu najaktualnijih pitanja, uključujući i Kosovo.



Pisane vijesti