Podrška Condoleezze Rice Hrvatskoj za ulazak u EU i NATO

Američka državna tajnica Condoleezza Rice dala je punu potporu za ulazak Hrvatske u NATO i EU, izjavio je u ponedjeljak hrvatski premijer Ivo Sanader nakon sastanka s državnom tajnicom Rice u State Departmentu.

WASHINGTON, 17. listopada 2006. (Hina) - Američka državna tajnica Condoleezza Rice dala je punu potporu za ulazak Hrvatske u NATO i EU, izjavio je u ponedjeljak hrvatski premijer Ivo Sanader nakon sastanka s državnom tajnicom Rice u State Departmentu.

"Državna tajnica Rice odala je priznanje Hrvatskoj za sve ono što smo do sada napravili i dala punu potporu za ulazak Hrvatske u članstvo Sjevernoatlanskog saveza i Europske unije", rekao je premijer Sanader novinarima nakon sastanka. Condoleezza Rice nije se obratila novinarima.

Premijer Sanader rekao je kako ne treba čuditi američka potpora Hrvatskoj za članstvo u EU jer Washington i Bruxelles u svemu nastoje surađivati i informirati se, pa je i tako američka administracija dobro informirana o pristupnim pregovorima Hrvatske sa Eu-om.

Na sastanku koji je trajao gotovo dvostruko dulje od predviđenih trideset minuta, zajednički je ocijenjeno da su bilateralni odnosi SAD-a i Hrvatske dobri, a razgovaralo se o perspektivama hrvatskog uključenja u euroatlansku zajednicu, o transatlanskom partnerstvu, odnosima u Europi te o kriznim žarištima u svijetu, kazao je hrvatski premijer.

"Najviše je bilo riječi o neriješenim pitanjima u Europi, od Kosova, ustavnih reformi u BiH, do najnovijeg zaoštravanja odnosa između Gruzije i Rusije. Razgovarali smo i o ulozi Hrvatske u stabilizaciji političkih prilika na jugoistoku Europe", dodao je Sanader.

Američka državna tajnica i hrvatski premijer razgovarali su i o proširenju srednjeuropske zone slobodne trgovine (CEFTA) na Moldovu i Ukrajinu te o hrvatskom predsjedavanju Procesom suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP).

"Suglasili smo se kako se unatoč problemima u svijetu oko Sjeverne Koreje, Irana, Iraka i Afganistana ne smije zaboraviti ovaj dio Europe", rekao je premijer Sanader.

S američke je strane, po njegovim riječima, iskazana potpora angažmanu Hrvatske tim procesima u jugoistočnoj Europi, kao i stajalištu Zagreba da Hrvatska ne treba postati "taocem te situacije" nego to treba omogućiti njen što brži ulazak u EU i NATO, naglasio je hrvatski premijer.

Premijera Sanadera u utorak će u Bijeloj kući primiti američki predsjednik George W. Bush, a nakon toga će se sastati i s ministrom obrane Donaldom Rumsfeldom u Pentagonu. U hrvatskom izasnastvu u posjetu SAD-u su i ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović, ministar gospodarstva Branko Vukelić i ministar kulture Božo Biškupić.



Pisane vijesti