Pooštravanje kazni te brže i učinkovitije procesuiranje kaznenih djela nasilja nad ženama, djecom i u obitelji

  • Slika /Vijesti/2019/09 rujan/11 rujna/IMG_2964.JPG

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se u Banskim dvorima s predstavnicima udruga, ustanova i organizacija za žrtve obiteljskoga nasilja te predstavnicama Inicijative #spasime, kojima su predstavljene izmjene kaznenog zakonodavstva kojima se predlaže pooštravanje kažnjavanja te brže i učinkovitije procesuiranje počinitelja kaznenih djela nasilja nad ženama, djecom i u obitelji.

Izmjene kaznenoga zakonodavstva na snazi od 1.1.2020.
 
U izjavi za medije nakon sastanka, ministar Bošnjaković pojasnio je o kojim se izmjenama Kaznenoga zakona, Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji i Zakona o kaznenom postupku radi, kazavši kako je predivđen niz rješenja kojima bi se kazneni postupak ubrzao, kao i da su u Kaznenom zakonu predložene izmjene i za kazneno djelo silovanja, u što je uključen i spolni odnošaj bez pristanka, te pooštravanje sankcija za takva djela.
 
Bošnjaković očekuje da će predložene izmjene zakona uskoro krenuti u javnu raspravu te najavio da će se, nakon savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, još jednom analizirati pristigli komentari, primjedbe i prijedlozi, a zatim krenuti u redovnu proceduru donošenja.
 
"Namjera je donijeti te zakone do kraja godine kako bi oni 1.1.2020. stupili na snagu", poručio je ministar Bošnjaković.
 
Do kraja godine sigurne kuće u svim županijama
 
Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković osvrnula se na aktivnosti koje su poduzete na temelju zaključaka donesenih na prošlim sastancima s predstavnicima udruga, ustanova i organizacija za žrtve obiteljskoga nasilja.
 
"Do kraja ove godine pronaći će se privremeno rješenje i osnovati sigurne kuće u preostalih šest županija koje ih nemaju", kazala je ministrica napomenuvši kako se pripremaju projekti koji će biti prijavljeni na Europski socijalni fond i kojima će se dugoročno riješiti pitanje sigurnih kuća u šest županija.
 
Bedeković je najavila i projekt čija bi provedba trebala krenuti krajem ove godine, a financirat će se iz Europskog socijalnog fonda.
 
"Fokus će biti na edukaciji i senzibiliziranju javnosti za nultu toleranciju prema nasilju", naglasila je ministrica Bedeković.

Pisane vijesti | Andrej Plenković