Potpisan Granski kolektivni ugovor za sustav znanosti i visokog obrazovanja

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i čelnici Nezavisnoga sindikata znanosti i visokog obrazovanja Hrvatske potpisali su danas Granski kolektivni ugovor (GKU) za zaposlenike u sustavu znanosti i visokog obrazovanja.

"Ovaj Granski kolektivni ugovor predstavlja kvantni skok u normiranju rada u visokom obrazovanju  i znanosti," rekla je ministrica Divjak dodajući da  se po prvi puta jasno prepoznaju obaveze znanstvenoga rada, rada na znanstvenim projektima i dio norme.
 
"Na taj način smo", ocijenila je, "osigurali preduvjete za bolje uključivanje naših znanstvenika u međunarodnu konkurenciju. Ugovorili smo zaštitu asistenata i mladih znanstvenika glede prekovremenoga rada, ali i plaćanje troškova doktorskoga studija te opreme samoga doktorskog rada.
 
"Sustav regulacije omogućava kvalitetno uređenje prava ali i fleksibilan odnos prema sustavu znanosti i visokoga obrazovanja", naglasila je ministrica dodavši kako će na poboljšanju ugovora nastaviti raditi sa sindikatima.
 
Ministrica Divjak podsjetila je da je bivši kolektivni ugovor otkazan prije pet godina, a u međuvremenu područje znanosti i visokoga obrazovanja nije bilo pokriveno GKU-om.
 
"O novom ugovoru pregovaralo se 16 mjeseci, a za njegovo potpisivanje bilo je potrebno povjerenje partnera i poznavanje sustava," rekla je Divjak poručivši kako "i jedni i drugi rade na korist kvalitetnoga sustava znanosti i visokoga obrazovanja".
 
Izvor: Vlada RH / Hina

Pisane vijesti | Blaženka Divjak