Potpisan Protokol o izgradnji novog putničkog terminala ZLZ-a

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/potpisan_protokol_o_izgradnji_novog_putnickog_terminala_zlz_a.jpg

ZAGREB, 12. listopada 2007. (Hina) - Vlada Republike Hrvatske i Grad Zagreb potpisali su danas Protokol o izgradnji novog putničkog terminala Zračne luke Zagreb (ZLZ), koji bi skupa s novom uzletno-slijetnom stazom trebao biti gotov 2011. godine.

Vrijednost gradnje nove putničke zgrade i piste procjenjuje se na 212 milijuna eura. Novi putnički terminal i uzletno-slijetna staza gradit će se dva i pol kilometra sjeveroistočno od sadašnjeg položaja zračne luke.

Prema potpisanom protokolu, Vlada sudjeluje u financiranju gradnje sa 60 posto, a Grad Zagreb sa 40 posto.

U ime Vlade Protokol je potpisao premijer Ivo Sanader, a u ime Grada Zagreba gradonačelnik Milan Bandić.

Premijer Sanader istaknuo je nakon potpisivanja da su Velikoj Gorici i Zagrebačkoj županiji, kao pet postotnim vlasnicima Zračne luke Zagreb, otvorena vrata za sudjelovanje u projektu. Ne budu li to mogli, dodao je, država i Grad preuzet će u jednakoj mjeri njihove udjele u financiranju.

Sadašnji putnički terminal i izgled zagrebačke Zračne luka nisu primjereni glavnom hrvatskom gradu, koji zbog svog ugleda i imidža treba modernu i veću zračnu luku, dodao je predsjednik Vlade.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ocijenio je da Zagreb u svom nastojanju da postane prometno, financijsko i poslovno središte regije, ima dva ograničavajuća faktora. Prvi je, kako je rekao, neadekvatna zračna luka, što će biti riješeno izgradnjom nove, a drugi je nepostojanje kongresnog centra koji bi se, najavio je, trebao početi graditi nagodinu.

ZLZ kontinuirano bilježi rast broja putnika. Tako je milijunti ovogodišnji putnik zabilježen najranije dosad, već 11. srpnja. U ZLZ-u procjenjuju da bi do kraja godine ukupni promet u mogao bi biti dva milijuna putnika.

U razdoblju od siječnja do kraja lipnja ove godine ZLZ je zabilježio rast sveukupnog prometa putnika u odnosu na isto razdoblje prošle godine od 16 posto.



Pisane vijesti