Potpisani ugovori za uspostavu hitne službe brzim brodicama

U Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije svečano su potpisani ugovori o dodjeli 45 milijuna kuna bespovratnih sredstava Europske unije Ministarstvu zdravstva za nabavu šest brzih plovila opremljenih za hitnu medicinsku pomoći na Jadranu te dvanaest biokemijskih analizatora krvi za hitnu dijagnostiku na otocima.

Sredstva će biti utrošena na nabavu brzih brodica, ugovaranje vezova u polazišnim lukama, te analizatore krvi koji u kratkom vremenu mogu indicirati potrebu hitnog prijevoza pacijenta u bolnicu, rečeno je na potpisivanju ugovora.

Brodice će biti stacionirane u Malom Lošinju, Rabu, Zadru, Šibeniku, Supetru i Dubrovniku, a bit će raspoređene prema svim naseljenim otocima, za 122 tisuće stanovnika i njihovih gostiju.

Dvanaest biokemijskih analizatora

Ugovore su potpisali ministar zdravstva Milan Kujundžić, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac te ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric.

"Brzim plovilima osjetno će se poboljšati transport životno ugroženih pacijenata s otoka do najbliže bolnice na obali. Dvanaest biokemijskih analizatora omogućit će osam najvažnijih hitnih krvnih pretraga koje će olakšati liječnicima postavljanje dijagnoze i donošenje odluke o hitnosti stanja pacijenta", rekao je Kujundžić.

Očekuje da će brze brodice biti u funkciji za godinu dvije, jer se, kaže, tek treba izabrati proizvođač. Biokemijski analizatori, dodao je, mogli bi biti raspoređeni na otoke i u funkciji već do početka ovogodišnje sezone.

51 projekt u iznosu od 1,7 milijardi kuna

Žalac je izrazila zadovoljstvo da je 45 milijuna kuna bespovratnih sredstava u cijelosti osigurano iz operativnog programa Konkurentnost i kohezija te istaknula da je tijekom ove i prošle godine ubrzan rast ugovaranja europskih sredstva u zdravstvenu infrastrukturu.

"Zajedno s Ministarstvom zdravstva objavili smo već šest planiranih poziva i ugovorili 51 projekt u iznosu 1,7 milijardi kuna, što predstavlja 85 posto onoga što zdravstvo treba dobiti u ovom financijskom razdoblju. Do kraja godine očekuje se ugovaranje preostalih 15 posto sredstava alociranih za zdravstvo", rekla je.

S obzirom da hitna medicinska služba mora biti dostupna svim građanima, za sljedeće financijsko razdoblje najavila je razmatranje uspostave hitne helikopterske medicinske službe koja bi bila komplementarna s danas potpisanim ugovorom i koja bi pomogla hitnom zbrinjavanju pacijenata s otoka.

Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti | Milan Kujundžić