Potpredsjednica Kosor: mjere populacijske politike postigle su rezultat

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/potpredsjednica_kosor_mjere_populacijske_politike_postigle_su_rezultat.jpg

ZAGREB, 24. srpnja 2008. (Hina) - Vlada će u idućoj godini za mjere pronatalitetne politike (rodiljne naknade, roditeljske potpore i doplatke za djecu) izdvojiti gotovo četiri milijarde kuna, što je više nego ikada, izjavila je danas potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji Jadranka Kosor, demantirajući tvrdnje demografskog stručnjaka Jakova Gele kako mjere populacijske politike nisu postigle rezultat.

"Nije točno da nitko u Vladi nije smatrao potrebnim nešto učiniti nakon izvještaja o broju rođenih i umrlih", kazala je Kosor na konferenciji za novinare, reagirajući na nedavne Geline tvrdnje kako Nacionalna populacijska politika, koju je krajem 2006. usvojio Sabor, ima malo kvalitetnih mjera, da su neke potpuno deklarativne, te da se dotiču samo 20 posto najsiromašniji obitelji, a da na 80 posto populacije gotovo nemaju utjecaja.

Istaknula je kako se mjere iz Nacionalne populacijske politike provode nepunih godinu dana, da je nemoguće očekivati spektakularne rezultate u tako kratkom vremenu, već da se prvi veći rezultati mogu očekivati tek za desetak godina.

Naglašavajući kako je pronatalitetna politika bila i ostala pitanje od apsolutnog Vladinog prioriteta, "prvorazredno političko i nacionalno pitanje", podsjetila je na niz mjera s kojima je HDZ-ova vlada krenula još 2004. i kojima je cilj bio zaustaviti negativni trend po kojemu se do 2003. rađalo sve manje djece.

"Taj je trend apsolutno zaustavljen, ne, naravno, samo zahvaljujući mjerama, ali je činjenica da se stanje stabiliziralo", poručila je Kosor, koja je kao bitne mjere izdvojila povećanje rodiljnih naknada, njihovo delimitiranje za prvih šest mjeseci rodiljnog dopusta, povećanje doplatka za djecu, uvođenje pronatalitetnog dodatka, rast jednokratne naknade, i druge.

"To je znatno i opipljivo i ne može nikako biti samo simbolika", kazala je, istaknuvši da navedene mjere pokazuju kako ne stoje Geline tvrdnje da idu u korist samo 20 posto najsiromašnijih obitelji, a ostale zanemaruju.

Napomenula je da od 1. siječnja iduće godine na snagu stupaju nove mjere iz Obiteljskog zakona, primjerice ona po kojoj se ukida ograničenje po kojemu rodiljne naknade mogu dobivati samo one nezaposlene majke koje su prijavljene na burzi, te ona po kojoj se roditeljski dopust može koristiti fleksibilno do osme godine života djeteta, a od 42-og dana starosti djeteta rodiljni dopust može koristiti i otac.

Najavila je da će Vlada uskoro imenovati novi saziv Savjeta za populacijsku politiku, u kojemu sjedi i Gelo, a koji (Savjet) je, istaknula je, sudjelovao u izradi svih mjera "i nije ih Vlada sama izmislila".

Na novinarski upit hoće li Gelo biti član Savjeta i u novom sazivu, Kosor je odgovorila - "S velikim zadovoljstvom, ako to bude htio".



Pisane vijesti