Potpredsjednica Kosor na 13. ministarskoj konferenciji CEEPUS-a

Potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor nazočila je danas u Zagrebu, kao osobna izaslanica predsjednika Vlade dr. sc. Ive Sanader13. ministarskoj konferenciji CEEPUS-te pritom održala govor o aktualnom razvoju u području znanosti i obrazovanja u Republici Hrvatskoj. Pozdravljajući nazočne potpredsjednica Kosor izrazila je uvjerenje kako će rezultati i ove ministarske konferencije imati trajan odjek u stručnoj i ukupnoj hrvatskoj i međunarodnoj javnostte pridonijeti jačanju kvalitete akademske suradnju godini hrvatskog predsjedanja CEEPUS-om.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor nazočila je danas u Zagrebu, kao osobna izaslanica predsjednika Vlade dr. sc. Ive Sanadera, 13. ministarskoj konferenciji CEEPUS-a, te pritom održala govor o aktualnom razvoju u području znanosti i obrazovanja u Republici Hrvatskoj. Pozdravljajući nazočne potpredsjednica Kosor izrazila je uvjerenje kako će rezultati i ove ministarske konferencije imati trajan odjek u stručnoj i ukupnoj hrvatskoj i međunarodnoj javnosti, te pridonijeti jačanju kvalitete akademske suradnje, u godini hrvatskog predsjedanja CEEPUS-om. Poručila je kako je program akademske razmjene studenata i profesora zemalja Srednje i Jugoistočne Europe, veliki iskorak u uspostavi suradnje u području visokoškolskog obrazovanja i usavršavanja i jedan od pokazatelja potrebe ulaganja u znanje kao temelja dugoročno održivog gospodarskog rasta i razvoja svakog društva. U tom smislu napomenula je kako je i razvoj Republike Hrvatske, kao društva temeljenog na znanju, strateški cilj i opredjeljenje Vlade Republike Hrvatske. Istaknula je kako je Vlada započela niz reformi u području školstva, visokog obrazovanja i znanosti - primjenjuju se načela Bolonjske deklaracije, uveden je Hrvatski nacionalni obrazovni standard, stvorene su zakonske i druge pretpostavke za državnu maturu, provodi se vanjsko vrednovanje obrazovanja, posebna se pozornost posvećuje cjeloživotnom učenju, informatizaciji i povezivanju svih znanstvenih i obrazovnih institucija na području Republike Hrvatske, a u pripremi je i uvođenje obveznog srednjoškolskog obrazovanja.
Potpredsjednica Kosor rekla je kako je iz ovih razloga, vidljiva jaka usmjerenost Vlade ka ulaganjima u obrazovanje i znanost, a proračun za 2007. godinu upravo na to stavlja snažan naglasak. Izdvajanja za znanost i obrazovanje u 2007. godini iznose 10,4 milijarde kuna i povećana su za 9,3% u odnosu na prethodnu godinu, dok su u odnosu na 2003. godinu, ta sredstva povećana za 2,6 milijardi kuna, odnosno za 33,7%.


Potpredsjednica Kosor napomenula je kako se reforme provode dobrim dijelom i u dogovoru s međunarodnim institucijama, što je dokaz da se Hrvatska može i hoće uključiti i uklopiti u međunarodne obrazovne tokove u Europi, ali i izvan nje. Kao dokaz da je Hrvatska na dobrom putu istaknula je i tijek pregovora o punopravnom članstvu Republike Hrvatske u Europskoj uniji, pri čemu je Hrvatska, kao jedno od prvih poglavlja u predpristupnim pregovorima, uspješno zaključila upravo poglavlje visokog obrazovanja i znanosti. Potpredsjednica Kosor rekla je kako se Hrvatska suočava s velikim izazovima globalizacije, koji utječu na razvoj znanosti i obrazovanja: od smanjenja broja stanovnika, promjena u gospodarstvu umjerenom ka proizvodnji i uslužnim djelatnostima temeljenim na znanju, te zahtjeva za brzim stjecanjem znanja, umijeća i sposobnosti potrebnih u suvremenim proizvodnim procesima i društvenim djelatnostima, potrebe za cjeloživotnim učenjem pa do procesa pristupanja Europskoj uniji. Podržavajući odlazak naših mladih ljudi u inozemstvo na školovanje, usavršavanje, učenje stranih jezika, širenje osobnih vidika i podupirući njihov povratak u Hrvatsku, CEEPUS pruža idealne okvire za primjenu stečenih znanja i iskustava, te se uklapa u širi kontekst Bolonjskog procesa i programa Europske unije koji se bave tematikom mobilnosti, visokog školstva i međusobne usklađenosti visokog obrazovanja, zaključila je potpredsjednica Kosor.



Pisane vijesti