Potpredsjednica Kosor na komemoraciji u Bučju kod Pakraca

Potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor sudjelovala je danas na obilježavanju 15. obljetnice stradavanja hrvatskih branitelja i civila u srpskom koncentracijskom logoru u Bučju, kraj Pakraca. Svečanost su, pod pokroviteljstvom potpredsjednice Vlade i ministrice Jadranke Kosor organizirali Zajednica udruga civilnih stradalnika Domovinskog rata Republike Hrvatske i Udruga civilnih stradalnika iz Domovinskog rata Požeško-slavonske županije.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor sudjelovala je danas na obilježavanju 15. obljetnice stradavanja hrvatskih branitelja i civila u srpskom koncentracijskom logoru u Bučju, kraj Pakraca. Svečanost su, pod pokroviteljstvom potpredsjednice Vlade i ministrice Jadranke Kosor organizirali Zajednica udruga civilnih stradalnika Domovinskog rata Republike Hrvatske i Udruga civilnih stradalnika iz Domovinskog rata Požeško-slavonske županije. Kroz srpski koncentracijski logor Bučje, tijekom jeseni i zime 1991. godine, prošlo je preko 300 hrvatskih branitelja i civila, a sudbina 114 zatočenika još uvijek nije poznata. Posljednja skupina od 70-ak zatočenih branitelja i civila iz logora Bučje razmijenjena je 16. siječnja 1992. godine.

Svečanost obilježavanja započela je polaganjem vijenaca ispred spomen-obilježja u Bučju, a potom su se prigodnim govorima nazočnima obratili predstavnik zatočenika logora Bučje dr. Vladimir Solar, predsjednica Zajednice udruga civilnih stradalnika Domovinskog rata Republike Hrvatske Julijana Rosandić, gradonačelnik Pakraca Davor Huška, župan požeško-slavonski Zdravko Ronko i potpredsjednica Vlade i ministrica Jadranka Kosor.

Potpredsjednica Kosor izrazila je sućut članovima obitelji svih žrtava logora Bučje, te poručila kako će se potraga za nestalim zatočenicima, kao i za svim ostalim osobama s popisa zatočenih i nestalih branitelja i civila iz Domovinskog rata, kojih je u ovom trenutku još uvijek 1122, nastaviti dok se ne pronađe i posljednja osoba s popisa. Potpredsjednica Kosor pozvala je pritom ponovno sve koji raspolažu informacijama o sudbinama zatočenih i nestalih osoba kao i o mjestima masovnih grobnica da ih kažu za to nadležnim tijelima. Istaknula je kako se sjećajući užasa logora Bučje, moramo sjetiti i svih drugih srpskih koncentracijskih logora - od 64 takva koja su osnovana tijekom Domovinskog rata, na tada okupiranim područjima Republike Hrvatske bilo je njih 30. Podsjetila je kako su u strukturi zatočenih 86% činili Hrvati, a iz svih logora u konačnici je oslobođeno 7666 osoba. Zbog svega toga, potpredsjednica Kosor napomenula je kako se nikada ne smije zaboraviti stradavanje hrvatskih logoraša i njihova žrtva u stvaranju slobodne Republike Hrvatske.



Pisane vijesti