Potpredsjednica Kosor na Radionici o zajedničkom praćenju i evaluaciji Nacionalnog programa za Rome

Potpredsjednica Vladministrica i predsjednica Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalnog programa za Rome Vlade RH Jadranka Kosor sudjelovala je danas u završnom dijelu Radionice o zajedničkom praćenju i evaluaciji Nacionalnog programa za Rome te održala zaključni govor. Radionicu su organizirali Ured za nacionalne manjine Vlade RH i Vijeće Europe.

Potpredsjednica Vlade, ministrica i predsjednica Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalnog programa za Rome Vlade RH Jadranka Kosor sudjelovala je danas u završnom dijelu Radionice o zajedničkom praćenju i evaluaciji Nacionalnog programa za Rome te održala zaključni govor. Radionicu su organizirali Ured za nacionalne manjine Vlade RH i Vijeće Europe.

Pozdravljajući nazočne potpredsjednica Kosor istaknula je kako se i ovom radionicom željelo pokazati da hrvatska Vlada i Povjerenstvo za praćenje provedbe Nacionalnog programa za Rome posvećuju pozornost provođenju Nacionalnog programa za Rome i stvaranju uvjeta za bolji život svih Romkinja i Roma u Republici Hrvatskoj. Pritom se osvrnula na samo provođenje Nacionalnog programa za Rome napomenuvši kako su u protekle nepune tri godine od donošenja Nacionalnog programa za Rome pokrenute brojne aktivnosti i uložena financijska sredstva u svrhu poboljšanja kvalitete življenja pripadnika romske nacionalne manjine i osiguranja njihovog odgovarajućeg sudjelovanja u gospodarskom i javnom životu - nizom mjera u svim područjima započelo je provođenje projekata i programa, od rješavanja statusnih pitanja, odgoja i obrazovanja, zdravstvene zaštite, zapošljavanja, socijalne skrbi, zaštite obitelji, materinstva i mladeži, do prostornog uređenja i stanovanja. Potpredsjednica Kosor rekla je kako provođenje Nacionalnog programa za Rome, kojim se na sveobuhvatan način nastoji utjecati na rješavanje položaja pripadnika romske nacionalne manjine, zahtijeva uključivanje brojnih stručnjaka iz različitih područja, uz međusobnu usklađenost pojedinih dijelova u planiranju i u samom provođenju, te u tom smislu istaknula kako su nadležna ministarstva i druga državna tijela u cjelini odgovorila ovoj zadaći.

Potpredsjednica Kosor istaknula je kako Vlada Republike Hrvatske iz godine u godinu izdvaja veća sredstva za provođenje Nacionalnog programa za Rome, pa je tako u 2006. godini u Državnom proračunu Republike Hrvatske osigurano oko 12 milijuna kuna, što je za 430 % više nego u prethodnoj godini. Također je Europska komisija iz PHARE programa odobrila ukupno 4.300.000,00 eura za program podrške Romima, što će svakako ubrzati rad na provođenju mjera iz područja obrazovanja, te uređenja romskih naselja. I u Vladinoj Nacionalnoj politici za promicanje ravnopravnosti spolova uklopljen je poseban segment koji se tiče prava žena Romkinja.

Podsjećajući kako su u Povjerenstvo za provođenje provedbe Nacionalnog programa za Rome imenovani predstavnici pojedinih ministarstava i drugih državnih tijela, čime je osigurano usklađeno djelovanje između različitih državnih tijela, potpredsjednica Kosor posebno je pohvalila predstavnike Roma koji aktivnim sudjelovanjem u radu Povjerenstva omogućavaju izražavanje i ostvarivanje interesa onih kojima je ovaj Nacionalni program i namijenjen. Pritom je rekla kako je Povjerenstvo organiziralo svoj rad na način da se sjednice nastoje održavati i u županijama, čime se stječe najbolji uvid u stanje na terenu ondje gdje Romi žive, a na taj se način ujedno potiče lokalna i područna uprava i samouprava da sudjeluje u rješavanju teškoća s kojima se suočava romska populacija. Povjerenstvo je simbolično ove godine uručilo i dva računala romskim učenicama, u cilju senzibiliziranja javnosti za problem edukacije romske djece i mladeži.

Smatrajući sve dosadašnje rezultate poticajom za daljnji rad, potpredsjednica Kosor poručila je kako će se nastaviti sa svim aktivnostima u cilju višeg stupnja socijalizacije i edukacije svih pripadnika romske nacionalne manjine i njihovog kasnijeg uključivanja u svijet rada, uz primjerene uvjete stanovanja i odgovarajuću zdravstvenu skrb.



Pisane vijesti