Potpredsjednica Kosor s hrvatskim izaslanstvom u Hekinanu

Potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosokoja predvodi izaslanstvo Republike Hrvatske na Svjetskoj izložbi EXPO 2005. u Japanu, nazočila je danas s izaslanstvom predstavljanju izložbe "Voda kao izvor života antičke Pule" u hekinanškom Kulturnom centru, a potom svečano otvorila izložbu "U carstvu podzemnog zmaja – čovječje ribice" u Gradskom akvariju u Hekinanu.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor, koja predvodi izaslanstvo Republike Hrvatske na Svjetskoj izložbi EXPO 2005. u Japanu, nazočila je danas s izaslanstvom predstavljanju izložbe "Voda kao izvor života antičke Pule" u hekinanškom Kulturnom centru, a potom svečano otvorila izložbu "U carstvu podzemnog zmaja – čovječje ribice" u Gradskom akvariju u Hekinanu.
Po obilasku izložbi, potpredsjednici Kosor i hrvatskom izaslanstvu pozdravnim govorom obratio se gospodin Taku Nagashima, gradonačelnik Hekinana, grada domaćina Hrvatske na EXPO-u 2005. Potpredsjednica Kosor potom je, u svoje osobno, i ime cijeloga izaslanstva uputila zahvalu gradonačelniku Nagashimi i gradu Hekinanu za ukazano domaćinstvo Hrvatskoj, te pruženu pomoć u realizaciji hrvatskoga nastupa na Svjetskoj izložbi EXPO 2005. u Aichiju. Istaknula je kako je prihvaćanje uloge domaćina od strane grada Hekinana, znak osobite naklonosti i prijateljstva. «Sol i solane, na mjestu gdje ste prije 57 godina sagradili ovaj grad i odabrana tema hrvatskog nastupa na Svjetskoj izložbi EXPO 2005. u Aichiju, Kap vode: zrno soli, zauvijek su spojili Hrvatsku s Hekinanom, što će, vjerujem, znatno doprinijeti produbljivanju postojećih čvrstih prijateljskih hrvatsko-japanskih odnosa u svim područjima i na svim razinama», rekla je potpredsjednica Kosor. Također je podsjetila kako o dubokom prijateljskom odnosu svjedoče i posebni bratski odnosi koji se od daleke 1974. godine razvijaju između hrvatskoga glavnoga grada Zagreba i japanskog grada Kyota pa je u tom smislu izrazila nadu da će i Hekinan uspostaviti takav odnos. Podsjetila je i kako su predstavnici grada Hekinana prošlog ljeta bili gosti u International Summer Campu u Stonu u kojem se također nalazi jedna od hrvatskih solana. Potpredsjednica Kosor izrazila je želju da hrvatska prisutnost u Japanu, a posebno u Hekinanu, nakon ove Svjetske izložbe ostane trajna i da se svakodnevno iznova osnažuje, te pozvala sve one koji budu u mogućnosti da posjete Hrvatsku, a razdoblje trajanja Svjetske izložbe EXPO 2005. u Aichiju iskoriste kao priliku za bolje upoznavanje.


«Posjetom našem hrvatskom paviljonu, izložbama i drugim popratnim manifestacijama, uvjerena sam da će vam naši umjetnici i hrvatski predstavnici na Svjetskoj izložbi EXPO 2005. u Aichiju prenijeti svoje doživljaje iz domovine i odgovoriti na sva vaša pitanja», poručila je potpredsjednica Kosor.

Na kraju svog obraćanja potpredsjednica Kosor prenijela je i pozdrave čitave Vlade Republike Hrvatske te njezinog predsjednika dr. sc. Ive Sanadera.



Pisane vijesti