Potpredsjednica Kosor s predstavnicima Međunarodnog odbora Crvenog križa

Potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor sastala se danas s Patrickom Zahndom, voditeljem Ureda Međunarodnog odbora Crvenog križa za Republiku Hrvatsku i Francoisem Stammom, voditeljem Ureda Međunarodnog odbora Crvenog križa za zapadnu, središnju, istočnu i sjevernu Europu.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor sastala se danas s Patrickom Zahndom, voditeljem Ureda Međunarodnog odbora Crvenog križa za Republiku Hrvatsku i Francoisem Stammom, voditeljem Ureda Međunarodnog odbora Crvenog križa za zapadnu, središnju, istočnu i sjevernu Europu.

Voditelj Ureda Zahnd izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom Ureda s Hrvatskim Crvenim križem i Vladom RH, istaknuvši kako je, zbog obavljenosti najvećeg dijela zadaća, krajem prvog polugodišta ove godine u planu zatvaranje Ureda u Republici Hrvatskoj. Kao jedino aktualno pitanje istaknuo je problematiku zatočenih i nestalih osoba, istaknuvši kako će Međunarodni odbor Crvenog križa, po prvi puta u dosadašnjoj praksi, prije zatvaranja Ureda u Republici Hrvatskoj zaključiti bilateralne sporazume s Vladom Republike Hrvatske kojoj će predati svoje popise zatočenih i nestalih osoba s područja Republike Hrvatske, te Hrvatskim Crvenim križem koji će nastaviti upravljati ovom procesima u Republici Hrvatskoj. Voditelj Ureda Zahnd izrazio je zadovoljstvo i ponovnim početkom pregovora te intenziviranja suradnje između Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za zatočene i nestale i Komisije Vijeća ministara Srbije i Crne Gore za nestale osobe.

Predstavnicima Međunarodnog odbora Crvenog križa potpredsjednica Kosor uputila je zahvale hrvatske Vlade na pomoći hrvatskom narodu za vrijeme Domovinskog rata u svakom pogledu, od pomoći prognanicima i izbjeglicama, do pomoći u pronalaženju zatočenih i nestalih osoba. Istaknuvši otvoreno zastupano stajalište hrvatske Vlade kako je pravo svake nestale osobe da bude pronađena i identificirana, kao i da obitelji doznaju sudbinu svojih nestalih, potpredsjednica Kosor složila se s prijedlogom predaje popisa Međunarodnog odbora Crvenog križa Vladi RH. Također je napomenula kako dosadašnje evidencije zatočenih i nestalih osoba iz Domovinskog rata, rađene od 1991. i u tom trenutku s oko 18.000 tisuća osoba, nisu radile razlikovanja po bilo kakvim osnovama.



Pisane vijesti