Potpredsjednica Kosor u posjetu zadruzi branitelja u Krnjaku

Potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor posjetila je danas u Krnjaku Zadrugu branitelja „Dom“ iz Krnjakte obišla uzgajalište divljači koje su članovi zadruge uredili za uzgoj jelena lopatara u šumi Podgorje kraj Krnjaka.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor posjetila je danas u Krnjaku Zadrugu branitelja „Dom“ iz Krnjaka, te obišla uzgajalište divljači koje su članovi zadruge uredili za uzgoj jelena lopatara u šumi Podgorje kraj Krnjaka.

Braniteljska zadruga “Dom“ osnovana je 2006. godine, a trenutno okuplja 9 članova zadruge i 4 kooperanta. Primarna djelatnost Zadruge je provedba projekta uzgoja i tova lovne divljači - jelena lopatara. Prioritet u radu je ekološki uzgoj, što je dosada i postignuto jer se divljač uzgaja u svom prirodnom staništu, u šumi Podgorje, gdje se u ograđenom prostoru trenutno nalaze 32 jelena lopatara. Plan je ovakvom vrstom uzgoja proizvesti kvalitetno meso u količini od 5 tona godišnje, a iskorištavanjem zemljopisnog položaja, ekoloških preduvjeta i tržišne potražnje za ovom vrstom mesa, stvoreni su svi uvjeti za poslovni uspjeh. Također je dogovorena i suradnja s turističkim agencijama u svezi organizacije posjeta prostora koji je uređen za uzgoj jelena, gdje će biti u budućnosti biti izgrađen i objekt za prihvat turista. Posjetu su nazočili i predstavnici zadruga branitelja iz Tounja, Slunja i Rakovice koji su također sudjelovali u radovima i pomagali zadruzi „Dom“ iz Krnjaka u uređenju prostora za divljač.

Pozdravljajući nazočne potpredsjednica Kosor izrazila je zadovoljstvo činjenicom što je jedna od najuspješnijih mjera Programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja nezaposlenih hrvatskih branitelja upravo mjera poticanja osnivanja zadruga hrvatskih branitelja. Podsjetila je kako je od 2004. godine do sada Ministarstvo potpomoglo rad 61 zadruge hrvatskih branitelja, rekavši kako je trenutno u Republici Hrvatskoj registrirano 150 braniteljskih zadruga, s tim da je taj broj u porastu. Također je rekla kako je trenutni broj zadrugara, hrvatskih branitelja, koji su na taj način riješili pitanje svoje zaposlenosti u mandatu ove Vlade, veći od 3.000, a kroz čitav Program stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja zaposleno je preko 5.000 hrvatskih branitelja. Potpredsjednica Kosor rekla je kako su u 2007. godini povećana sredstva na 40.000.000,00 kuna s dosadašnjih 35.000.000,00 namijenjenih Programu stručnog osposobljavanja i zapošljavanja nezaposlenih hrvatskih branitelja pa će se i za mjeru poticanja zadruga hrvatskih branitelja povećati iznos sredstava na 6.000.000,00 kuna i na taj način financirati 40 zadruga hrvatskih branitelja u 2007. godini. Poručila je kako je to povećanje jasni pokazatelj kako se i u 2007. godini želi nastaviti uspješna suradnja s braniteljskim zadrugama kao i potpora koja će doprinijeti povezivanju zadruga, boljoj zajedničkoj konkurentnosti i održanju na tržištu. Također je najavila skoro održavanje četvrtog Okruglog stola o braniteljskim zadrugama.



Pisane vijesti