Potpredsjednica Vlade Adlešič: dobri rezultati projekta "Informatizacije osobnih stanja građana"

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/potpredsjednica_vlade_adlesic_dobri_rezultati_projekta_informatizacije_osobnih_stanja_gradana.jpg

ZAGREB, 7. srpnja 2008. (Hina) - Potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič izrazila je danas u Središnjem državnom uredu za upravu zadovoljstvo rezultatima projekta "Informatizacije osobnih stanja građana", kojim se želi unaprijediti rad državne uprave u pružanju usluga građanima u svezi osobnih podataka.

Podsjećajući da je u proljeće ove godine donijeta Strategija razvoja državne uprave, Adlešič je istaknula da su sada umreženi matični uredi te sada građani ne moraju odlaziti u mjesto rođenja kako bi podigli rodni list. Dodala je da se danas rodni list može podići u bilo kojem matičnom uredu bez obzira na mjesto rođenja.

Istaknula je da je cilj Vlade umrežiti sva tijela državne uprave i institucija (vrtići, škole, fakulteti...) te omogućiti kontrolirani pristup bazi podataka kako bi se maksimalno rasteretilo građane i uštedjelo njihovo vrijeme i novac.

Potpredsjednica Vlade izrazila je zadovoljstvo i rezultatima upisa u osnovne i srednje škole. Naglasila je da ove godine u 71 posto osnovnih i 61 posto srednjih škola u Hrvatskoj omogućilo upis učenika u te škole bez traženja domovnice i rodnog lista na uvid, jer do svih potrebnih podataka škole mogu doći putem računala. Vlada očekuje da će do upisa slijedeće školske godine sve škole u Hrvatskoj osigurati tehničke preduvjete za upis učenika bez traženja domovnice i rodnog lista na uvid.

Adlešič je kazala da su time roditelji uštedjeli 2,5 milijuna kuna za vađenje domovnice i rodnog lista.

Državni tajnik Antun Palarić istaknuo je da u Hrvatskoj o njenim građanima postoji 35 milijuna različitih upisa u državnim maticama (matice rođenih, umrlih, vjenčanih, knjiga državljana te popis birača). Dodao je da je u siječnju 2008. digitalizirano 30 milijuna podataka.

Napominjući da mnogi uredi još koriste stare crkvene knjige, Palarić je kazao da su te knjige sada u fazi mikrofilmiranja.

Govoreći o zaštiti osobnih podataka Palarić je rekao da je ulaz u te podatke strogo kontroliran te se zna tko je i koje podatke tražio.

Državni tajnik Ministarstva obrazovanja Želimir Janjić kazao je da je svaka škola, koje je tehnički bila spremna za prihvaćanje usluge Središnjeg državnog ureda za upravu, dobila zaporku kojom je mogla ući u bazu podataka. Naglasio je da će od iduće godine sve škole biti spremne za upis učenika bez traženja domovnice i rodnog lista na uvid.

Odgovarajući na upit da li se zbog ušteda građana u vađenju domovnice i rodnog lista slabije puni državni proračun, Palarić je kazao da ušteda građana nije na štetu državnog proračuna. Istaknuo je da nije došlo ni do povećanja broja zaposlenih u državnoj upravi.

Na upit o novoj e-iskaznici, Adlešič je rekla da građani do 2010. neće morati mijenjati dokumente, već onako kako im ističu. Govoreći o mogućem spajanju vozačke dozvole i osobne iskaznice rekla je da zemlje EU zbog nekih tehničkih stvari ne poznaju taj model.



Pisane vijesti