Potpredsjednica Vlade Adlešič posjetila interventnu vatrogasnu postrojbu na Dugom otoku

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/potpredsjednica_vlade_adlesic_posjetila_interventnu_vatrogasnu_postrojbu_na_dugom_otoku.jpg

ZADAR/BOŽAVA, 21. kolovoza 2008. (Hina) - Svrha je vladinih mjera u protupožarnoj zaštiti da se tragedije, poput lanjske na Kornatu, više nikada ne dogode, izjavila je danas potpredsjednica hrvatske Vlade Đurđa Adlešič, nakon što je u Božavi na Dugom otoku obišla interventnu vatrogasnu postrojbu.

"Zato smo i povećali sredstva za protupožarnu zaštitu ove godine, zato na licu mjesta nadziremo kako se ta sredstva troše. Uz tehniku, potrebno je ulagati i u ljude jer ono što ljudi odrade u protupožarnoj zaštiti, to nikad ne mogu strojevi i kanaderi", rekla je Adlešič na upit novinara jamči li hrvatski protupožarni sustav da se više ne će ponoviti kornatska tragedija.

Istaknula je da je Vlada ove godine već u startu u sustav protupožarne zaštite uložila 32,5 milijuna kuna. To nije konačna brojka, ona se može s vremenom i povećavati, dodala je.

"Kada je riječ o požarima, statistika je vrlo zanimljiva. U dosadašnjem dijelu godine zabilježeno je 35 posto požara manje, međutim na jugu Hrvatske u dosadašnjih osam mjeseci gorjelo je 30 posto više nego lani", rekla je potpredsjednica Vlade.

Podsjetila je kako je Vlada u posljednjih šest mjeseci potpisala ugovore s BiH i Crnom Gorom o zajedničkom gašenju požara, što je vrlo bitno s obzirom na to da svaki treći veći požar na tom području dolazi iz susjednih zemalja.

Adlešič se danas na terenu uvjerila kako funkcioniraju vladine mjere u sustavu protupožarne zaštite, te je istaknula da su vatrogasni djelatnici njima jako zadovoljni. Drago mi je čuti da su zadovoljni, napomenula je.

S potpredsjednicom Vlade u obilasku Interventne vatrogasne postrojbe na Dugom otoku bili su državni tajnik u MUP-u Damir Buconjić, ravnatelj DUZS-a Damir Trut, glavni hrvatski vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin, zapovjednik JVP-a Zadar Željko Šoša te zamjenik zadarskog župana Đani Bunja.

Popodne će potpredsjednica Adlešič obići požarište kod Drniša.



Pisane vijesti