Potpredsjednica Vlade Adlešič u Sarajevu

Hrvatska i Bosna i Hercegovina nastavit će blisko surađivati na svim poljima, a očekivani ulazak Hrvatske u NATO tome će biti dodatni poticaj jer će ojačati sigurnost u regiji, izjavili su u petak u Sarajevu potpredsjednica hrvatske vlade Đurđa Adlešič i zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar sigurnosti Tarik Sadović.

SARAJEVO,29. veljače 2008.(Hina) - Hrvatska i Bosna i Hercegovina nastavit će blisko surađivati na svim poljima, a očekivani ulazak Hrvatske u NATO tome će biti dodatni poticaj jer će ojačati sigurnost u regiji, izjavili su u petak u Sarajevu potpredsjednica hrvatske vlade Đurđa Adlešič i zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar sigurnosti Tarik Sadović.

"U travnju očekujemo pozivnicu i Hrvatska je potpuno spremna za ulazak u NATO", izjavila je Adlešič na konferenciji za novinstvo održanoj nakon sastanka sa Sadovićem.

Istaknula je kako su sve potrebne reforme vezane za ulazak u NATO završene te dodala kako je to bitno i za BiH kojoj je važno imati sigurno susjedstvo.

Pitanje sigurnosti, kako je pojasnila Adlešić, bila je posebna tema razgovora koje je vodila u Sarajevu, a to područje značajno je zbog niza razloga jer podrazumijeva bolje ukupne odnose pa tako i gospodarske koje se kani dodatno ojačati.

"Hrvatska budnim okom prati i pazi na sve što se događa u BiH", izjavila je Adlešić ponovivši kako hrvatska vlada podupire cjelovitu BiH s jednakim pravima za tri konstitutivna naroda.

Dodala je kako će Hrvatska svojim dosadašnjim iskustvima rado pomoći BiH na njezinu putu ka europskim integracijama.

Odgovarajući na novinarsko pitanje Adlešič nije imala komentar na blokiranje ratificiranja ugovora o dvojnom državljanstvu između Hrvatske i BiH nakon veta kojega je uložio član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić.

Kazala je kako Vlada Hrvatske o tome tek treba raspravljati, a službeno će stajalište biti objavljeno nakon toga.

Ministar Sadović kazao je novinarima kako je Đurđu Adlešič potanko izvijestio o odlukama Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC) koji je ovog tjedna zasjedao u Bruxellesu.

Istaknuo je kako je Upravni odbor PIC-a bio jednoglasan u potpori poštivanju Daytonskog sporazuma te je pozvao strane u BiH da se suzdrže od zapaljivih izjava i rade na provedbi potrebnih reformi kako bi se što prije potpisao sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Sadović je odnose između Hrvatske i BiH također ocijenio dobrima, a kao konkretan primjer suradnje na obostranu korist istaknuo je projekt sprečavanja ilegalnih graničnih prijelaza što bi trebalo doprinijeti većoj sigurnosti.

"Mi smo dvije zemlje koje su vezane pupčanom vrpcom", istaknuo je Sadović.

Đurđu Adlešič tijekom boravka u Sarajevu primila je i predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto.



Pisane vijesti