Potpredsjednica Vlade Kosor: Kata Šoljić bila je "majka hrabrost"

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/potpredsjednica_vlade_kosor_kata_soljic_bila_je_majka_hrabrost.jpg

ZAGREB, 9. srpnja 2008. (Hina) - Kata Šoljić simbol je ljubavi, patnje, izdržljivosti, ali iznad svega ljubavi prema Domovini, rekla je danas ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor na komemorativnom skupu u povodu smrti vukovarske majke Kate Šoljić, koja je u Domovinskom ratu izgubila četvoricu sinova.

Izrazivši sućut obitelji Šoljić, ministrica Kosor podsjetila je da je Kata Šoljić rođena u Donjem Vukšiću kod Brčkog 1922. u siromašnoj obitelji. Rodila je šestero djece: Niku, Ivu, Miju i Matu, koji su poginuli u Domovinskom ratu, te kćeri Maru i Anu. Najstariji sin Niko ubijen je u Sremskoj Mitrovici, Mijo je ubijen u kukuruzištu u Sremskim Čakovcima, Ivo, zapovjednik Mitnice, nestao je u proboju u Dunavu, a Mato je ubijen u napadu na vojarnu. U ratu su bile i kći Marija i Ana, no one su preživjele.

Kosor je kazala da je životna kalvarija Kate Šoljić počela još u Drugom svjetskom ratu kad su joj strijeljani brat i tri polubrata. Uz to, oca je izgubila kad joj je bilo 13 godina, a majku malo kasnije.

"Katu Šoljić ne ćemo nikad zaboraviti. Nosit ćemo je duboko u srcu kao 'majku hrabrost'", rekla je Kosor, dodavši da je Kata prije svega bila velik čovjek, dobra i vedra osoba, velikog srca za sve ljude. Majka Kata bila je 'majka ljubav', simbol bezuvjetne ljubavi, kazala je ministrica Kosor.

Naglasila je da je ljubav Kate Šoljić prema Hrvatskoj bila najveća od svih. "Uistinu je dala sve za Hrvatsku, a Hrvatsku ni za što", rekla je.

"Kata Šoljić je često obilazila invalide Domovinskog rata i bodrila ih: 'Samo hrabro dečki, samo hrabro sinovi moji!', govorila im je", kazala je Kosor.

Napomenuvši da Kata Šoljić nikad nije voljela kukavice i grintavce, Kosor je kazala da je uvijek bila osjetljiva za život drugih ljudi i unatoč svojoj patnji i boli našla bi vremena da pomaže drugim ljudima.

"Vjerujem da joj sada u zagrljaj padaju njezini sinovi koje je odgojila", rekla je Kosor, dodavši: "Neka joj je laka hrvatska zemlja koju je voljela iznad svega!"

Pogreb Kate Šoljić bit će u petak u 14 sati na vukovarskom gradskom groblju, a misa zadušnica u ponedjeljak u 19 sati u Zagrebu u crkvi Svete Mati Slobode.



Pisane vijesti