Potpredsjednica Vlade Kosor na okruglom stolu

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor otvorila je okrugli stol na temu «Terminologija osoba s invaliditetom i temeljne odrednice Zakona o suzbijanju diskriminacije» koji je organizirao Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

Potpredsjednica Kosor je podsjetila da je Hrvatska kao treća zemlja u svijetu potpisala Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom, a kao četvrta ratificirala. Upravo to nas svrstava u kategoriju zemalja koje razumiju probleme osoba s invaliditetom.

U kontekstu proteklih lokalnih izbora potpredsjednica Kosor je predložila da se napravi analiza koliko je na lokalnim izborima na listama bilo osoba s invaliditetom, jer nužno je da lokalna zajednica čini više kada je riječ o osobama s invaliditetom. Kao primjer navela je Projekt pristupačnosti javnih objekata koji provodi Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, jer se često događa da lokalna zajednica ne realizira taj projekt. Na nacionalnoj razini situacija je znatno bolja, a kao povijesni iskorak potpredsjednica je spomenula osnivanje Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

Vezano uz Zakon o suzbijanju diskriminacije potpredsjednica je rekla da je zakon dobar zakonodavni okvir u suzbijanju diskriminacije, ali i da smo i nakon njegovog donošenja svakodnevno svjedoci kršenja zakona kada je riječ o osobama s invaliditetom.

U svakodnevnom govoru, u medijima vrlo često se upotrebljavaju vrlo različiti izrazi, poput „invalidi“, „invalidne osobe“, „hendikepirane osobe“, „osobe s hendikepom“, „osobe s tjelesnim i duševnim oštećenjem“, „osobe s poteškoćama u razvoju“, „osobe s posebnim potrebama“, „osobe sa smanjenom radnom sposobnošću“ , a svaki od tih izraza je ograničavajući i diskriminirajući istaknula je potpredsjednica. Diskriminacija je vrlo izražena i u području zapošljavanja, uključenosti i sportski i politički život u Republici Hrvatskoj.

Poželjevši uspješan rad na okruglom stolu potpredsjednica je dala punu potporu svim zaključcima koji će danas biti doneseni.

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak zahvalila je potpredsjednici na potpori i podršci. Informirala je nazočne o radu Ureda za osobe s invaliditetom.

Govoreći o organizaciji okruglog stola kazala je da je cilj informirati saveze i udruge članice da se potakne rasprava o terminologiji za suzbijanje diskriminacije.



Pisane vijesti